کد خبر: 735850
تاریخ انتشار :

نگاه تحلیلگر/ گفت‌وگوی «نامه نیوز» با رحمان قهرمان‌پور

ولایتی و خرازی هم قبل لاریجانی از آمادگی برای توافق گفتند اما نشد

تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: نظام تصمیم گیری در چهار دهه گذشته براساس یک تکثر شکل گرفته و یکدفعه و ناگهانی با انتصاب یک نفر یا پیام دادن یک نفر نمی شود آن تکثر را از بین برد و گفت از فردا هر موضوعی درباره روابط ایران و غرب باشد، مسئولیت آن با آقای لاریجانی است.

ولایتی و خرازی هم قبل لاریجانی از آمادگی برای توافق گفتند اما نشد
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

نامه نیوز - علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب در گفتگویی که اخیرا داشته است، از آمادگی ایران برای توافق هسته ای جدید با دولت ترامپ روایت کرده است. او البته شرط و شروطی را نیز برای این توافق جدید مطرح کرده است از جمله پذیرش شروط ایران از سوی دولت آمریکا.

پیگیری مسیر دیپلماسی در شرایط کنونی نه‌ تنها امری هنجارشکنانه در روال سیاست خارجی کشور نیست؛ بلکه رویکردی ضروری برای روزنه‌گشایی در دیوار سخت مواجهه با آمریکای ترامپ است. با وجود این واقعیت بسیاری از کارشناسان معتقدند «مسیر توافق از حرف تا عمل پیچیدگی‌هایی دارد که با اوضاع و احوال کنونی مولفه های نشدن آن به شدنش می چربد».

رحمان قهرمان‌پور در گفت‌وگو با نامه نیوز درباره صحبت های اخیر علی لاریجانی برای توافق جدید با آمریکا گفت: هنوز معلوم نیست آقای لاریجانی از چه موضعی این حرف را بیان کرده است. پیش از او آقایان ولایتی و خرازی نیز چندین مرتبه از این نوع حرف ها زده بودند اما اتفاقی نیفتاد.

وی افزود: طبیعت رسانه جلب توجه است. در شرایطی که جامعه منتظر یک اتفاق در روابط ایران و غرب است این نوع اظهار نظر جذابیت رسانه ای دارد اما آنچه مهم است باید دید این صحبت آقای لاریجانی چقدر نظر شخصی او و چه میزان موضع نظام است؟ پاسخ به این سئوال نیاز به اطلاعات دارد.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: فارغ از نیت آقای لاریجانی، از منظر سیاسی سئوالات مهمی مطرح است، نخست آنکه فرض کنیم حرف او درست باشد، آیا این به آن معناست که او مأموریتی دارد و قرار است بدنه حاکمیت و نهادهای تصمیم گیرنده به طور روشن شورای عالی امنیت ملی تحت نظر آقای لاریجانی کار یا با آقای لاریجانی همراهی کنند؟ در گذشته از این نوع حرف ها زده شده و بعد از مدتی مشاهده کردیم اتفاق موردانتظار آنچنانی نیفتاد.

وی ادامه داد: آقای لاریجانی در موضوع توافق با چین مأموریتی داشت؛ آن زمان برخی ها معتقدند بودند اگر او این مأموریت را به عهده بگیرند مسئله ما با چین حل می شود اما دیدیم هم در داخل ایران و هم در چین اجرای توافق آنقدر ساده نبود. امروز نیز چنین وضعیتی وجود دارد چون شرایط ما با غرب به ویژه با آمریکا دچار دست انداز و پیچیدگی هایی است. اینکه آقای لاریجانی بتواند در بین نهادهای حاکمیت با دیدگاه های متفاوت همسویی عملی ایجاد کند و مخالفان او را به عنوان مرجع بپذیرند، یک علامت سئوال بزرگی است. تجارب گذشته نشان می دهد یک نفر نمی تواند چنین کار سخت و دشواری را انجام دهد.

قهرمان پور درباره ارتباط بین مأموریت لاریجانی در سفر لبنان و سوریه با مصاحبه اخیر او یادآور شد: از جنس سیاست گذاری باید به این موضوع نگاه کرد. آیا آقای لاریجانی می تواند در سطح سیاست گذاری بین نهادهای درگیر و نهادهای ذی نفع در موضوع ایران و آمریکا هماهنگی و اجماع نظر ایجاد کند؟ بر اساس تجربیات گذشته پاسخ منفی به این سئوال می دهم. در گذشته نیز افرادی به عنوان حاملان پیام رهبری نظراتی را مطرح کردند اما نظرات آنها وارد سطح سیاست گذاری عملی نشده است.

وی افزود: نظام تصمیم گیری در چهار دهه گذشته براساس یک تکثر شکل گرفته و یکدفعه و ناگهانی با انتصاب یک نفر یا پیام دادن یک نفر نمی شود آن تکثر را از بین برد و گفت از فردا هر موضوعی درباره روابط ایران و غرب باشد مسئولیت آن با آقای لاریجانی است.

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها