قیف بازاریابی چیست و چگونه طراحی می شود؟
به گزارش adweek حدود ۸۰ درصد از خریداران، قبل از خرید به تحقیق و جستجو میپردازند. اینجا است که اگر محتوای شما دردی از مخاطب دوا کرده یا اطلاعاتی به او اضافه کند، ممکن است شما را تا انتها دنبال کرده و علاوهبر خرید، تبدیل به یکی از مشتریان وفادارتان شود. در این مطلب، بهطورکامل بررسی کردیم که قیف بازاریابی Marketing funnel چیست و چگونه میتوان آن را ساخت. پس از خواندن این مقاله، میتوانید براساس نوع کسبوکارتان، با مدلسازی صحیح قیف بازاریابی، فروشتان را افزایش دهید.
معرفی قیف بازاریابی؛ سفری از زمان آگاهی تا تبدیل شدن به مشتری
اگر میخواهید در طی سفر مشتری، او را از زمان آگاهی از برند تا زمان خرید کالا یا خدماتتان همراهی کنید، قیف بازاریابی مسیر را به شما نشان خواهد داد. این قیف چندین مرحله دارد که براساس نیاز هر کسبوکار میتوان آن را بهینه کرد.
قیف بازاریابی، از لحظه آشنایی افراد با برند شما آغاز میشود که قسمت ابتدایی قیف است. در این مرحله میتوانید از پنل اس ام اس نیز برای جذب مشتریان استفاده کنید. در قسمت انتهایی قیف نیز کسانی قرار میگیرند که از زمان آشنایی تا زمان خرید محصول یا خدماتتان شما را دنبال کرده و تبدیل به مشتری شدند. به بیان سادهتر این قیف سفر مخاطب از زمان آگاهی تا زمان تبدیل شدنش به مشتری برند شما را نشان میدهد.
مراحل قیف بازاریابی؛ معرفی براساس مدل AIDA
انواع مختلفی از قیف بازاریابی وجود دارد. بهعنوان مثال برای قیف بازاریابی مدل AIDA را میتوان نام برد که از چهار عبارت awareness، interest، desire و action تشکیل شده است. در ادامه هر یک از این اصطلاحات را بررسی خواهیم کرد:
مرحله اول؛ مرحله «آگاهی awareness» افراد از برند، محصول یا خدمات
آگاهی بخشی اولیه، مرحله اول از قیف AIDA است. زمانی که با روشهای مختلفی، توجه مخاطبان گروه هدفتان را به برند، محصول یا خدماتتان جلب میکنید، افراد سفر در قیف فروش آغاز میشود. این بخش که وسیعترین قسمت قیف است، علاقهمندان و افرادی را نشان میدهد که از محصول، برند یا خدمات شما مطلع شدهاند.
برای مثال فرض کنید قصد ارسال پیامک یا ایمیل برای ایجاد آگاهی به مخاطبان هدفتان را دارید. پس از خرید پنل پیامکی، از طریق اساماس یا ایمیل، اطلاعرسانی انبوه کرده و کاربران را دعوت میکنید تا برای اطلاعات بیشتر روی لینک موردنظرتان کلیک کنند.
مرحله دوم؛ «علاقهمندی interest» کاربران
در مرحله دوم از قیف فروش کاربرانی وارد خواهند شد که به خدمت یا محصول شما علاقهمند باشند. در این مرحله، باید سعی کنید علاقه کاربرانی را بهدست آورید که از مرحله اول عبور کردند. در مثال بالا، کاربرانی که پس با ارسال پیامک انبوه از کسبوکار شما آگاه شدند، از مرحله اول عبور کرده و با کلیک روی لینک موردنظر به قسمت دوم قیف، یعنی علاقهمندی وارد میشوند.
مرحله سوم؛ «تمایل desire» کاربران
در مرحله سوم، کاربری که به برند شما علاقهمند شده است، یک قدم جلوتر میآید. در این قسمت، با نشان دادن مزیت محصولتان، علاقه مخاطب را به اشتیاق برای خواستن محصولتان تبدیل خواهید کرد.
مرحله چهارم؛ «اقدام action» مشتری
در مرحله اقدام کاربرانی که سه سفر قبلی را طی کردند، نسبت به خرید محصول یا انتخاب خدمتتان اقدام میکنند. این بخش همچنین میتواند شامل پرکردن فرم تماس یا دانلود فایل باشد. منظور از اقدام یا action مرحلهای است که کاربر مجاب میشود اقدامی راجعبه محصول یا خدمتتان انجام دهد.
دو مرحله دیگر نیز بعد از خرید یا اقدام مشتری وجود دارد که نباید آن را نادیده گرفت. مرحله پنجم متعلق به زمانی است که مشتری به برند شما وفادار میماند. یعنی بعد از خرید یا انجام اقدامی از جانب او، شما با روشهای مختلف مانند ارسال کد تخفیف، ارائه پیشنهادات خاص یا سایر موارد، او را تبدیل به یک مشتری وفادار خواهید کرد. در مرحله آخر نیز مشتری نه تنها به برندتان وفادار است، بلکه به عنوان یک وکیل مدافع در هر مکان و موقعیتی از محصول یا خدمت شما حمایت میکند.
۵ گام اساسی برای طراحی قیف بازاریابی
در طراحی و ساخت قیف بازاریابی براساس نوع کسبوکار، مدلسازی برای طراحی قیف بازاریابی متفاوت است. در ادامه مهمترین نکاتی که در طراحی قیف نیاز است در نظر بگیرید را بررسی خواهیم کرد:
گام اول؛ مخاطبان هدفتان را بشناسید
بدون آگاهی و شناخت گروه هدف نمیتوانید در طول سفر مشتری، آنها را همراهی کنید. پس ابتدا پرسونای مخاطبانتان را بشناسید. همچنین میتوانید از بررسی رقبا شروع کنید و با بازخورد مشتریان و دادههای فعلی که در اختیار دارید، پرسونای مخاطب را بسازید.
گام دوم؛ خودتان را جای خریدار بگذارید
اگر شما به جای خریدار بودید از چه کانالهایی برای خرید محصول یا خدمات استفاده میکردید؟ چه موانعی سر راهتان وجود دارد که امکان برطرف کردن آن را برای مشتری خود دارید؟ پاسخ به چنین سوالاتی به شما کمک میکند تا شناخت دقیقتری از موقعیت مشتریتان داشته باشید.
گام سوم؛ قیف بازاریابی را براساس نوع کسبوکارتان تعریف کنید
مشتریان شما لزوماً کلیه مراحل قیف بازاریابی نوین را طی نمیکنند. براساس نوع کسبوکارتان میتوانید اصلیترین بخشهای قیف بازاریابی را مشخص کنید و براساس آن سراغ تاکتیکهای بازاریابی روید. در این بخش میتوانید از اطلاعات گوگل آنالیتیکس یا سایر ابزارهای بهینهسازی بازاریابی مانند funnel tracking استفاده کنید.
گام چهارم؛ تاکتیکهای بازاریابی را مشخص کنید
قیف بازاریابی دیجیتال زمانی کاربردی است که براساس تکنیکهای مشخص شده پیش برود. برای مثال، قصد دارید با محتوای بلاگ سایت خود مخاطب جذب کنید، از طریق دریافت شماره تلفن یا ایمیل کاربران بازاریابی ایمیلی با پیامکی انجام دهید یا درنهایت آنها را به خرید محصول یا خدمتتان تشویق کنید؟ در هر مرحله نیاز است که بدانید مخاطبان شما اغلب در کدام رسانه و کانال قرار دارند و چه روش بازاریابی روی آنها جواب خواهد داد.
گام پنجم؛ نتیجه هر مرحله را پیگیری کنید
در هر مرحله، نیاز است کاربران و واکنش آنها را زیر نظر بگیرید. لزوماً ساختن یک قیف بازاریابی و استفاده همیشه از آن، کمکی به کسبوکارتان نخواهد کرد؛ بنابراین نیاز است روشهای مختلف و جدید بازاریابی را امتحان کنید، نتایج را دنبال کرده و بازخورد کاربران را ببینید.
به کمک قیف بازاریابی مشتریان وفادار خود را شناسایی کنید
قیف بازاریابی به شما کمک میکند تا با مشتری ارتباط و تعامل خوب برقرار کنید. همچنین به کمک این قیف میتوانید مخاطب را تا رسیدن به تصمیم خرید و تبدیل او به مشتری وفادار همراهی کنید. براساس این مدلسازی میتوانید متوجه شوید که در کدام بخش از مسیر بازاریابی ایراد یا اشکالی وجود دارد که مخاطب موردنظر به مشتری تبدیل نمیشود.
برای مثال، زمانی که قصد اجرای یک کمپین پیامکی را دارید، نیاز است مخاطبانتان را شناسایی کنید. پس از ارسال پیامک، بررسی کنید چند نفر به پیامک شما توجه کردند؛ کد تخفیف ارسالی شما را استفاده کرده یا روی لینک ارسالی کلیک کردند. همچنین میتوانید برای این کار، از پنل پیامکی فراز اس ام اس استفاده کنید. بهکمک پنل پیامکی فراز اس ام اس میتوانید پیام کوتاه تبلیغاتی حتی به شمارههای مسدود نیز ارسال کنید. برای راهنمایی بیشتر میتوانید وارد سایت فراز اس ام اس به آدرس farazsms.com شوید.
دیدگاه تان را بنویسید