انواع نبشی و کاربرد هرکدام در صنعت ساخت و ساز
حتما شما نیز در اطراف خود پروفیلهایی با دو ضلع عمود بر یکدیگر را دیدهاید. این مقاطع که نبشی نامیده میشوند سالهاست در سازههای فولادی استفاده شده و صنعتگران از مزایای بیشمار آنها بهره میبرند. این مقاطع فولادی علاوه بر صنعت و ساختمان، در محیط اطراف شما مانند تخت خواب و قفسههای انبار مغازهها نیز به راحتی یافت میشوند. بنابراین گستره کاربرد نبشی آنچنان زیاد است که آشنایی با انواع این محصول را لازم میسازد. استحکام بالای این محصول در کنار وزن کم و مناسب بودن قیمت نبشی فولادی آن را به یکی از محبوبترین مقاطع فولادی تبدیل کرده است. وظیفه اصلی این مقطع کاربردی اتصال دو قسمت فلزی به یکدیگر است ولی در ادامه سعی داریم شما را با کاربردهای بیشتری از نبشی آشنا سازیم. با ما همراه باشید تا ضمن معرفی نبشی فولادی به معرفی انواع مختلف آن بپردازیم.
آشنایی با نبشی
ظاهر این مقطع فولادی از دو بال عمود بر هم تشکیل شده که عرض آنها میتواند به دو صورت مساوی یا نامساوی باشد. نبشی فولادی در انواع جنسهای مختلفی مانند ضدزنگ، آلومینیومی و گالوانیزه تولید شده که هریک کاربردهای متفاوتی دارند. همچنین بسته به جنس و کاربرد، قیمت این محصول متفاوت خواهد بود. سایز نبشی عموما 50 تا 150 بوده و در انواع مختلفی به فروش میرسد. از جمله کارخانههای تولید این محصول میتوان به فولاد ناب تبریز، فولاد کوهپایه، فولاد اصفهان و گروه صنعتی شکفته اشاره کرد. در هنگام خرید نبشی دقت داشته باشید که هریک از تولیدکنندههای داخل ایران این محصول را باکیفیت و روش متفاوتی تولید میکنند. بنابراین قیمت و وزن نبشی در هریک از برندهای مختلف ممکن است متفاوت باشد. بررسی مشخصات نبشی تولیدی هریک از کارخانجات میتواند به شما در خریدی به صرفه و مناسب کمک نماید.
انواع نبشی از نظر ظاهر
نبشی فولادی از نظر ظاهر، جنس و روش تولید به انواع مختلفی تقسیم میشود. ازنظر شکل نبشی این محصول براساس اندازه بالها در دودسته بال مساوی و بال نامساوی تولید میشود. نوع بال مساوی همانطور که از نامش پیداست دارای دو بال هماندازه و عمود بریکدیگر است. برای مثال نبشی 5*40*40 دارای دو بال مساوی با سایز 40 و ضخامت 5 است. این سایز نبشی را به صورت L40 نیز نشان میدهند که نمایشگر نبشی بال مساوی با سایز 40 خواهد بود. عموما نبشی بال مساوی نسبت به نوع بال نامساوی کاربرد بیشتری داشته و پرفروشتر است. در نوع بال نامساوی طول یکی از بالها بزرگتر بوده و دارای شکل ظاهری متفاوتی هستند. برای مثال نبشی 80*50*10 دارای دو بال به طول 50 و 80 است. نبشی بال نامساوی فروش و تقاضای کمتری داشته و کارخانههای اندکی در کشور این محصول را تولید میکنند. از کارخانههای تولیدکننده انواع نبشی بال نامساوی میتوان به آریان فولاد اشاره کرد. از این محصول عموما در موارد خاص استفاده میشود. دسته دیگری از نبشیها که با نام نبشی لقمه در بازار داخلی موجود هستند، طول کمتری نسبت به مقدار استاندارد دارند. در حالت کلی این محصول در طول 6 و 12 متر تولید شده ولی نبشی لقمه نوعی محصول خردشده با طول کمتر بوده که عموما در آسانسور و زوایای دیوار استفاده میشود.
نحوه تولید انواع نبشی
از نظر نحوه تولید نیز میتوان دو روش پرسی و فابریک را برای این محصول معرفی کرد. تفاوت عمده تولید نبشی فولادی در این دو روش مواد اولیه مورداستفاده است. به این صورت که در روش پرسی از ورق برای تولید نبشی استفاده شده و در روش فابریک این محصول با استفاده از شمش تولید میشود. در روش اول ورق را برش داده و توسط دستگاه فرمینگ با سرعت و دقت بالایی به نبشی تبدیل میکنند. مزیت این روش نسبت به نوع فابریک سرعت بالای تولید در مدت زمان کوتاه خواهد بود. این در حالی است که در روش فابریک شمش اولیه وارد کوره شده و پس از عبور از قفسههای مخصوص سطح مقطع آن کاهش یافته و به نبشی تبدیل میشود. روش تولید نبشی پرسی از نوع نورد سرد بوده ولی در روش فابریک از روش نورد گرم استفاده میشود.
کاربرد نبشی در صنعت
مزایای بیشمار نبشی اعم از وزن سبک و استحکام بالا، این محصول را برای استفاده در ساختمانسازی و صنعت ایدهآل ساخته است. از این محصول عموما برای اتصال پل به ستون، ساخت خرپا و ساخت ستون استفاده میشود. کاربردهای نبشی در ساختوساز مانند اجرای وال پست و نبشیکشی نما شناخته شده است ولی کمتر کسی با کاربردهای این محصول در صنایع مهم آشنا است. ازجمله مهمترین کاربردهای نبشی صنعتی در صنایع مختلف میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- صنعت خودروسازی
- ساخت کرکرههای نورد
- ساخت دیگ بخار صنعتی
- ساخت سوله
- کشتی سازی
- ساخت مبلمان
- ساخت آلاچیق
وزن و ابعاد نبشی
ابعاد نبشی توسط دو مشخصه اندازه بال و ضخامت تعیین میشود. عموما سایز محصول براساس ضخامت آن ذکر میشود برای مثال نبشی 3 ظریفترین نبشی موجود در بازار بوده و دارای ضخامت 3 میلیمتر است. نبشی 4 و نبشی 5 نیز دیگر محصولات پرفروش موجود در بازار هستند. وزن نبشی نیز براساس سایزهای مختلف متفاوت است و قیمت این محصول براساس وزن آن تعیین میشود. برای محاسبه وزن نبشی میتوانید به جداول موجود در اینترنت مراجعه کرده و یا از فرمولهای مخصوص استفاده کنید. از لحاظ وزن، این مقطع فولادی به انواع نبشی سبک و نبشی سنگین تقسیم شده که ازنظر کاربرد بایکدیگر متفاوت هستند. بهتر است پیش از خرید نسبت به وزن محصول موردنظر اطلاعات کافی را کسب کرده و پس از تحویل بار وزن محصول دریافتی را با فاکتور مقایسه کنید.
دیدگاه تان را بنویسید