درباره کارکرد گیربکس خورشیدی چه میدانیم ؟
گیربکس خورشیدی ، یک مدل پر استفاده از گیربکس های صنعتی میباشد ، که از آن بیشتر در زمینه هایی استفاده می شود که به گشتاور زیادی نیاز دارند . از همین رو میتوان گفت ، مهمترین و بزرگ ترین ویژگی این مدل گیربکس ، توانمندی در تولید گشتاور مقدار بالا میباشد . به صورت کلی ، گیربکس خورشیدی در کل مناسب فعالیت هایی می باشد که بیشتر بر روی مقدار گشتاور تمرکز دارند و نه سرعت آن ، زیرا در این دستگاه ها سرعت دستگاه نسبت به سایر مدلها کمتر بوده ولی مقدار گشتاور خروجی بیشتر میباشد .
از این مدل گیربکسها در زمینه هایی مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد ، که دلیل این امر اولا تنوع در سایز و سری های آن و همچنین امکان تغییر مقدار و نوع خروجی با تغییر سایز و چیدمان قطعات داخلی میباشد . یکی از مهمترین دسته بندی های گیربکس خورشیدی، افزایش و کاهنده میباشد که تنها تفاوت بین این دو ، نوع قطعات متحرک و همچنین تفاوت سایز چرخدنده ها میباشد .
گیربکس خورشیدی چه ویژگی هایی دارد ؟
گیربکس های خورشیدی که آن را با نام های دیگر همچون گیربکس سیاره ای ، دنده سیاره ای ، دنده ستاره ای و … میشناسند ، یکی از مهمترین محصولات صنعتی میباشد که میتوان از آن در بیشتر زمینه های بزرگ و حتی کوچک استفاده کرد .
اصلی ترین و کلیدی ترین ویژگی ساختاری این دستگاه ها ، این است که در مرکز محور آن یک چرخدنده اصلی قرار گرفته و در دور آن دو یا چند چرخدنده سیاره ای نیز نصب می شوند که با شروع حرکت دنده اصلی ، سایر دنده ها نیز حرکت خود را آغاز میکنند که دلیل اصلی نامگذاری این دستگاه نیز همین ویژگی میباشد . این نوع چیدمان هم توانایی دستگاه در تولید گشتاور را افزایش داده و هم باعث تقسیم بار بر روی چند چرخدنده میشود .
با اینکه این گیربکس ها شرایط نگهداری ساده ای دارند ولی یکی از مهمترین عواملی که در این دستگاه باید کنترل شود ، میزان روغن یا روان کننده ی آن می باشد . به این دلیل که گیربکس سیاره ای از آن دسته از گیربکسهایی میباشد که میزان روغن درون آن بسیار مهم بوده و به هیچ عنوان نباید از یک حد مشخص کمتر شود و در صورت خشک کار کردن نیز دستگاه در مدت زمان کمی آسیب دیده و از کار می افتد . دلایلی که باعث این امر میباشد هم نوع چیدمان قطعات داخلی بوده و هم بالا بودن درصد اصطکاک در کنار زیاد بودن دمای فعالیت میباشد . پس مهم است که روغنی را برای این ای مدل انتخاب نمایید که در برابر اصطکاک و سایش موجود و همچنین بالا بودن دما مقاومت کافی را داشته باشد .
گیربکس خورشیدی چگونه کار میکند ؟
همانطور که گفته شد یک دنده در مرکز محور قرار گرفته و در دور تا دور آن دنده های سیاره ای نصب میشوند که به آن ها هرزگرد نیز گفته میشود . به عبارتی در این دستگاه سه نوع قطعه ی مهم ، چرخ دنده اصلی و چرخدنده های سیاره ای وجود دارد که کل فعالیت این دستگاه به این قطعه ها بستگی دارد و از این سه قطعه ، یک عضو ثابت بوده و دو عضو دیگر در حالت متحرک قرار دارند و با شروع حرکت چرخدنده اصلی آنها نیز شروع به حرکت کرده و نیرو را منتقل میکنند .
این دستگاه از قطعات زیر تشکیل میشوند :
- دنده خورشیدی
- دنده سیاره ای
- دنده داخلی ( رینگ )
- کریز
- پوسته یا shell
البته قابل ذکر است که چگونگی قرار گرفتن قطعات در این دستگاه متغیر است و با ایجاد تغییرات در آن تغییراتی در عملکرد و خروجی نیز به وجود می آید ؛ که در ادامه به انواع این تغییرات میپردازیم :
- گیربکس خورشیدی کاهنده سرعت
دنده اصلی یا همان دنده خورشیدی با شروع حرکت باعث ایجاد حرکت چرخشی در سایر دنده ها میشود ، وجود تفاوت در مقدار سایز و قطر دنده خورشیدی با سایر دنده ها باعث کاهش سرعت در حین فعالیت سیستم میشود . این مدل از گیربکس های سیاره ای بیشتر در زمینه های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد .
- گیربکس خورشیدی افزاینده سرعت
در صورتی گیربکس سرعت را افزایش میدهد که دنده خورشیدی ثابت بوده و قفسه شروع به حرکت میکند ؛ رینگ نیز ثابت مانده و در حین فعالیت به دلیل سرعت بیشتر خورشیدی از قفسه ، سرعت افزایش می یابد .
- گیربکس خورشیدی انتقال مستقیم
در این صورت نسبت تبدیل 1:1 بوده ، دو عضو محرک قطر یکسان دارند و در هم قفل میشوند ، در نتیجه سرعت دستگاه بدون تغییر و به صورت مساوی بین چرخ دنده ها انتقال می یابد .
از گیربکس سیاره ای در چه زمینه های استفاده میشود :
از گیربکس های خورشیدی در دو زمینه ی کلی و مهم ، یعنی در نقش گیربکس صنعتی و سروو موتور استفاده میشود ، که در ادامه به تفاوت این دو دسته پرداخته شده است .
- گیربکس خورشیدی صنعتی
این دسته برای انتقال نیرو و تولید گشتاور در کارخانه ها ، تولیدی ها و .. مورد استفاده قرار میگیرد که با الکتروموتور کوپله شده و انرژی خود را از آن تهیه میکند . البته آنها را هیدروموتورها نیز میتوان کوپله کرد که خود افراد باید از بین این دو با توجه به فعالیت خود بهترین انتخاب را انجام دهند .
- گیربکس خورشیدی سروو موتور
این دسته مختص فعالیت های مهم و تخصصی که دقت زیادی را میطلبند میباشد ، برای مثال در دستگاه هایی مانند CNC از استپ موتور یا همان سروو موتورها بسیار استفاده میشود . مهمترین مزیت این دستگاه ها بسیار کم بودن درصد لقی دستگاه ( نزدیک به صفر ) میباشد .
زمینه هایی که از این گیربکس استفاده میشود :
از این مدل ، در زمینه های زیادی مورد استفاده قرار میگیرد ، که ذکر تمام آن زمینه های غیر ممکن بوده و نمیتوان حتی بیشتر آنها را نام ببریم ولی در پایین مهمترین صنایعی که از این دستگاه اضافه میکنند آورده شده است .
- مناسب صنایع آب و فاضلاب
- میکسر صنعتی و قیر
- در توربین های بادی
- در آسیاب های مواد معدنی
- تیکنر
- دستگاه های نورد
- درون نوار نقاله
- خطوط دسته بندی
- در صنایع بزرگ و مهم مانند فولاد
- صنایع شیمیایی
- صنایع مواد غذایی
- صنایع چوب
برای بازدید از وب سایت ما روی این لینک کلیک نمایید
دیدگاه تان را بنویسید