تحولات اوکراین| آیا توافقنامه امنیتی با لندن، کییف را نجات خواهد داد؟
هشدار روسیه درباره امکان استقرار نیروهای انگلیسی در اوکراین، پیشبینی ادامه درگیری نظامی مسکو و کییف تا سال ۲۰۲۵ ، افزایش فرار مردان اوکراینی به دلیل قانون جدید بسیج و اجرای تعداد محدودی از استانداردهای ناتو، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس روز جمعه به کییف سفر کرد که در جریان آن یک توافقنامه نظامی در زمینه همکاریهای امنیتی بین دو کشور امضا کردند. دفتر نخست وزیر انگلیس این توافقنامه را "تاریخی" ارزیابی کرد. این سند چارچوبی است که بر اساس آن، لندن به کییف در زمینه تامین امنیت خود تضمین ارائه کمکهای لازم را داده است.
سوناک در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترکی به همراه با ولادیمیر زلنسکی، اعلام کرد که به عنوان بخشی از بسته جدید کمک نظامی به اوکراین در سال 2024، بریتانیا موشکهای دوربرد اضافی، سلاحهای ضد تانک و گلولههای توپخانه را تامین خواهد کرد. او گفت: بریتانیا امروز بزرگترین بسته کمک دفاعی خود به اوکراین از زمان آغاز جنگ را اعلام میکند که بر اساس آن در سال جاری تا سقف 2.5 میلیارد پوند (حدود 3.2 میلیارد دلار) به کییف کمک خواهد کرد.
به گفته نخست وزیر، از این مبلغ حدود 255 میلیون دلار صرف خرید و تولید پهپادهای نظامی میشود. به همین دلیل، لندن به بزرگترین تولید کننده و تامین کننده آنها برای کییف تبدیل خواهد شد.
پیش از این، در اواخر دسامبر، روزنامه "تایمز" به نقل از یک مقام آگاه در دولت انگلیس گزارش داد که بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی قصد دارند از اوکراین حمایت کنند، حتی اگر ایالات متحده از انجام این کار در صورت پیروزی دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در انتخابات 2024 خودداری کند.
به عقیده کارشناسان، بریتانیا با امضای توافقنامه مربوط به تضمینهای امنیتی با اوکراین، اکنون بر اساس تواناییهای خود به کییف کمک خواهد کرد. این سند برای چندین سال طراحی شده، ولی حجم کمکها از هم اکنون مشخص است و لندن بر اساس تواناییهای خود در این زمینه اقدام خواهد کرد. در این توافقنامه فهرستی از تسلیحات مشخص شده که باید ارائه شود، اما دور از واقعیت است که همه آنها بلافاصله به اوکراین ارسال شده و بتواند در وضعیت جبهه نبرد تاثیری بگذارد.
این سند اولین توافقنامه امضا شده بعد از توافقات صورت گرفته در خصوص تضمین امنیتی به کییف در نشست ناتو در ویلنیوس بین اوکراین و اعضای گروه هفت (آمریکا، بریتانیا، کانادا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، فرانسه) و سایر کشورهایی بود که به این اقدام پیوستند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به ششصد و هشتاد و نهمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
مدودف: استقرار نیروهای انگلیسی در اوکراین به معنای اعلان جنگ با روسیه است
دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه هشدار داد که استقرار احتمالی نیروهای انگلیسی در خاک اوکراین به معنای اعلان جنگ رسمی علیه مسکو خواهد بود. وی شب گذشته در کانال تلگرامی خود در مورد سفر ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا به کییف نوشت: «امیدوارم دشمنان همیشگی ما - انگلیسیهای مستکبر - درک کنند که استقرار نیروهای نظامی آنها در اوکراین به صورت رسمی به معنای اعلان جنگ علیه کشور ما خواهد بود.»
مدودف همچنین این سوال را مطرح کرد: «در صورتی که نمایندگی انگلیس در مرکز کییف با بمبهای خوشهای مورد حمله قرار بگیرد، همانطور که این اتفاق برای ساکنان شهر بلگوراد روسیه رخ داد، واکنش افکار عمومی غربی به این حادثه چه خواهد بود؟»
هشدار معاون دبیرکل ناتو درباره امکان ادامه درگیری در اوکراین تا سال 2025
میرچا جوآنا، معاون دبیرکل ناتو، شب گذشته اعتراف کرد که این نگرانی جدی است که درگیری نظامی بین روسیه و اوکراین ممکن است حتی در سال 2025 هم پایان نیافته باشد. وی گفت: «بعید نیست پایان درگیری در سال 2024 اتفاق نیفتد و حتی شاید در سال 2025 هم رخ ندهد. ما در هیچ زمینهای توانایی نظامی برای دستیابی به یک پیروزی قاطع را نمیبینیم.»
به عقیده این مقام ناتو، ائتلاف انتظار دارد یک درگیری نظامی طولانی مدت با وضعیت تهاجمی و ضد حمله مختلف در پیش باشد. جوآنا در عین حال تاکید کرد که اعضای ناتو به حمایت از اوکراین ادامه خواهند داد.
به گفته معاون دبیرکل، ناتو مطمئن است که کنگره ایالات متحده در مورد تأمین مالی اوکراین به توافق خواهد رسید و هیچ مشکلی در تخصیص بودجه وجود نخواهد داشت.
احتمال افزایش فرار مردان اوکراینی به دلیل لایحه جدید بسیج
روزنامه "تایمز" روز جمعه در تحلیلی پیش بینی کرد که به دلیل لایحه جدید بسیج، شهروندان بیشتری از اوکراین فرار خواهند کرد.
در این مقاله یادآور شده که اوکراین در حال تجربه خستگی فزاینده شهروندان از درگیری است، کمبود جدی سلاح در جبهه نبرد نیز وجود دارد و نیروهای مسلح اوکراین متحمل خسارات سنگینی شدهاند. در چنین شرایطی، مردم اوکراین کمتر و کمتر حاضر به رفتن به منطقه عملیاتی بوده و به هر تلاشی برای ترک این کشور دست خواهند زد.
از آغاز درگیری اوکراین، سرویس امنیتی اوکراین بیش از 17 هزار نفر که سعی داشتند به طور غیرقانونی از مرزهای غربی کشور عبور کنند، را بازداشت کرده است. مقامات امنیتی معتقدند که با توجه به تصویب قریب الوقوع پیش نویس قانون جدید و سخت گیرانه بسیج، تعداد فراریان افزایش خواهد یافت.
بیشترین افراد در حال فرار در مرز اوکراین با رومانی و مجارستان بازداشت میشوند. مردان در سن خدمت نظامی اجباری از مدارک جعلی در مورد معافیت خود از بسیج استفاده میکنند، در اتومبیلها مخفی میشوند و حتی برخی سعی میکنند با شنا از مناطق عمیق رودخانههای مرزی از کشور فرار کنند.
تا قبل از تصویب لایحه بسیج، دادگاههای اوکراین نسبت به کسانی که قصد خروج غیرقانونی از کشور را داشتند، نسبتاً ملایم برخورد میکرد. البته برای قاچاقچیان انتقال شهروندان، اتهامات کیفری و مجازات شدیدتری در نظر گرفته شده و آنها تا پنج سال محکومیت زندان روبرو هستند.
در اوایل ژانویه مشخص شد که قانون جدید بسیج بر مردان اوکراینی که پیش از این به کشورهای دیگر رفتهاند نیز تأثیر خواهد گذاشت و حتی برخی کشورهای اروپای شرقی از آمادگی خود برای استرداد این افراد خبر دادهاند.
اوکراین حدود 300 استاندارد ناتو از 1.2 هزار استاندارد را اجرا کرده است
ایوان گاوریلوک، معاون وزیر دفاع اوکراین شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی اعتراف کرد که این کشور تا آغاز سال 2024، 309 مورد از استانداردهای ناتو را اجرا کرده است. این در حالی است که ائتلاف آتلانتیک شمالی یک هزار و 200 استاندار در زمینههای مختلف نظامی و امنیتی دارد.
این مقام نظامی اوکراینی گفت: تا آغاز سال جاری، 309 مورد از استانداردهای ناتو قبلاً در وزارت دفاع، نیروهای مسلح و سایر ادارت امنیتی و دفاعی اوکراین اجرا شده است.
به گفته او، استانداردهایی از جمله در مورد تسلیحات و تجهیزات نظامی اجرا شده و در سال 2024 هم قرار است 50 استاندارد دیگر ناتو در بخش امنیتی اعمال شود.
هفته گذشته، ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، انتظار خود را از شورای ناتو-اوکراین برای تقویت حمایت دفاعی و تصمیمات سیاسی لازم در مورد پیوستن این کشور به این ائتلاف را اعلام کرد. او مدعی شد که کییف گامهای ملموسی در جهت آمادگی خود برای پیوستن به ناتو نشان داده است.
بیشتر بخوانید
تحولات اوکراین|وابستگی کامل کییف به کمکهای مالی و نظامی غرب/وضعیت سخت برای اوکراین در جبهه شرقی
تحولات اوکراین| شکاف در بین کشورهای اروپایی بر سر کمک به کییف
تحولات اوکراین| تلاش آلمان برای جلب حمایت نظامی بیشتر از کییف
واکنش کرملین به تعلیق انتقال تسلیحات از آمریکا به اوکراین
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه در جمع خبرنگاران درباره تعلیق ارسال تسلیحات به اوکراین از سوی آمریکا اینگونه اظهار نظر کرد: «مسکو شاهد است که واشنگتن به بحث درباره ادمه کمک به کییف ادامه میدهد و بیشتر و بیشتر نمایندگان سیاسی به این موضوع علاقه مند هستند که پولهای مالیات دهندگان آمریکایی کجا رفته، چگونه خرج شده و آیا به کییف کمک کرده تا به نتایج مورد نظر واشنگتن برسد.»
پسکوف در عین حال تاکید کرد که روسیه در هر صورت به عملیات ویژه برای دستیابی به اهداف تعیین شده در اوکراین ادامه خواهد داد.
روز گذشته جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت که ایالات متحده عرضه تسلیحات و تجهیزات نظامی به اوکراین را به حالت تعلیق درآورده، زیرا واشنگتن دیگر بودجهای برای ارائه کمک در اختیار ندارد.
پیش از این، "واشنگتن پست" هشدار داد که قطع کمکهای مالی از سوی ایالات متحده برای اوکراین یک فاجعه خواهد بود. به نوشته این روزنامه، پیامد اجتناب ناپذیر قطع حمایت واشنگتن افزایش نابرابری قابل توجه در تواناییهای نیروهای مسلح اوکراین و ارتش روسیه خواهد بود که از قبل نیز مشخص بود و این وضعیت برای کییف فاجعه خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید