بازگشایی گذرگاه «ابو زند ین»؛ اقتصاد سوریه در مسیر احیا
افتتاح گذرگاه «ابو زند ین» پس از ۱۲ سال با استقبال مردم ساکن در شهرهای شمالی سوریه همراه شد، چراکه آنها برخلاف گروه های مسلح و کشورهای غربی از کاهش تنشها و بازگشت آرامش و از سرگیری زندگی عادی در این منطقه حمایت میکنند.
به گزارش سایت عربی خبرگزاری تسنیم، حرکت دوباره کامیونها و تریلرها در گذرگاه «ابو زندین» در شرق حلب و در منطقه ریف الباب پس از 12 سال تحولی راهبردی در پرونده بحران سوریه محسوب میشود. با بسته شدن این گذرگاه در اوایل سال 2019 ارتباطات جغرافیایی میان مختلف سوریه قطع و تردد شهروندان سوری بین شهرها با مشکلات زیادی همراه شد.
گذرگاه ابوزندین در حدفاصل مناطق تحت کنترل شبه نظامیان «جیش الوطنی» و مناطق تحت کنترل دولت سوریه قرار دارد. در مرحله اول، این گذرگاه با اهداف تجاری بازگشایی می شود و امیدهای بسیاری به آن وجود دارد تا گامی مهم در مسیر احیای روابط شهروندان در مناطق مختلف سوریه باشد.
در همین زمینه شهروند سوری ساکن شهر الباب به خبرنگار تسنیم گفت: انشالله بازگشایی گذرگاه ابوزندین در درجه نخست به سود مردم، و نه یک طرف خاص (مقصود گروه های مسلح تروریست) باشد و همه مردم سوریه از آن منتفع شوند.
یک شهروند دیگر سوریه نیز به خبرنگار تسنیم در حلب گفت: بازگشایی گذرگاهها بین مناطق تحت کنترل دولت با مناطق تحت کنترل گروههای مسلح میتواند به حل بحران اقتصادی حال حاضر کمک کند، چرا که در وضعیت کنونی قیمتها بسیار بالاست و ممکن است با گشایش گذرگاه مزبور، سطح قیمتها پایین بیاید و بحران اقتصادی کمی فروکش کند.
برخلاف استقبال مردم برای تلاشهای دیپلماتیک جهت کاهش بحران سوریه، برخی بازیگران بینالمللی و سرکردگان گروههای مسلح، مخالف این روند هستند؛ چراکه حل منازعات در سوریه به مثابه پایانی برای ادامه فعالیت این گروههای مسلح به شمار می رود و همزمان بهانه ادامه حضور آمریکا و فرانسه در خاک سوریه را نیز از بین میبرد.
در همین زمینه «رضا الباشا»، روزنامهنگار سوری با اشاره به کارشکنی غرب در روند کاهش تنشها در جبهه شمال سوریه به خبرگزاری تسنیم گفت: آمریکا تلاش کرده تا راههای ارتباطی بین خود و گروه مسلح تروریست همچون گروهک تحریرالشام و به طور مشخص سرکرده آن ابومحمد الجولانی ایجاد کند.
وی با اشاره به درآمدهای نامشروع گروه های تروریستی از مسیر گذرگاه های غیرقانونی ابراز داشت: فرایند قاچاق به ویژه قاچاق انسان، یکی از مهمترین منابع درآمد بعضی از سرکردگان گروههای مسلح است. به همین دلیل این گروهها تلاش میکنند، با حملات تروریستی و پیشبرد سیاست ناامن سازی، توافق بازگشایی گذرگاه ابوزندین را برهم بزنند و آن را به بن بست بکشانند.
افتتاح یک گذرگاه رسمی میان مناطق تحت سیطره دولت با مناطق تحت کنترل مخالفان مسلح، تروریستها را از این درآمدهای قابل توجه محروم می کند و از این رو آنها را با انجام حملات پراکنده تلاش میکنند تا فعالیت این گذرگاه متوقف شود.
با این حال انتظار میرود که فعالیت گذرگاه ابو زندین اولین اقدام از گامهای عملی ترکیه در جهت تغییر در روابط با سوریه باشد. در همین رابطه روزنامه «الشرق الاوسط» در گزارشی مدعی شد فعال شدن اتوبان ام-4 بین حلب و لاذقیه و حتی بازشدن مسیر ترانزیت شمال به جنوب (مرز اردن) جهت ترانزیت کالاهای ترکیه ای به اردن و از آنجا به عربستان و دیگر کشورهای خلیج فارس در زمره مراحل بعدی توافقات آنکارا و دمشق با میانجیگری مسکو به شمار میروند.
دیدگاه تان را بنویسید