کد خبر: 218331
تاریخ انتشار :

در مورد زیست تابی بیشتر بدانیم؛

جاندارانی که چراغ قوه دارند+تصاویر

جاندارانی که چراغ قوه دارند+تصاویر
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

گروه خواندنی های نامه نیوز - کرم شب تاب را همه مردم می شناسند. حشره ای کوچک که شبها از خودش نور ساتع می کند. اما بد نیست بدانید که غیر از این حشره صدها نوع دیگر از انواع جانداران هستند که این قابلیت را دارند. به تولید و انتشار نور توسط موجودات زنده که در اثر واکنش‌های شیمیایی در بدن آن‌ها صورت گرفته باشد، زیست‌تابی (bioluminescence) گفته می‌شود. بیولومینسانس در موجودات مختلف با اشکال ظاهری متنوع و با مکانیسم‌های مختلف انجام می‌شود. برخی جانوران اندام‌های نورانی پیچیده‌ای که مانند چشم است دارند، در این جانوران انتشار نور تحت کنترل سیستم عصبی است و نور بر اساس نیاز یا باتحریک عصبی آزاد می‌شود. از جمله این جانوران ماهی منور و اختاپوس‌های نور افشان هستند. در برخی دیگر یک سلول منفرد همه‌ی دستگاه‌های مورد نیاز برای نشر نور را دارد و نور به طور ممتد نشر می‌شود (باکتری‌ها و قارچ‌های منور از این دسته هستند). بسیاری از گروه‌های دیگر موجودات لومینسانس حد واسط این دو گروه اند.

در اعماق تاریک اقیانوس، بسیاری از مخلوقات دریایی برای شکار، جفت گیری و دفاع، برای خودشان نور تولید می کنند.متخصص بیولومینسانس (زیست تابی) ادیت ویدر یکی از اولین افرادی بود که از این دنیای کم نور تصویر برداری کرد. وی در سال 2011 این تصاویر را به صورت یک ویدئو منتشر کرد که با استقبال و توجه بی نظیری مواجه شد.

از گروه حشرات می‌توان کرم شب تاب یا firefly را نام برد که آشنا ترین مثال از موجودات منتشرکننده‌ی نور است.

firefly

هزارپایِ Luminodesmus

luminodesmus

حلزون Quantula

quantula

Archnocampa از کرم‌های تابنده است

archnocampa

Mycena lampadis یک قارچ بیولومینسنت است. روشنایی که این قارچ در تاریکی کامل ایجاد می‌کندبرای مطالعه‌ی روزنامه کفایت می‌کند:

mycena lampadis

حدود نود درصد موجودات ساکن در اعماق دریا تولید بیولومینسانس می‌کنند. از جمله آبزیان بیولومینسانت:

Anglerfish :قسمتی از نخاع پشتی در جنس ماده‌ی این ماهی به درون بدن برآمده شده که با انتشار نور طعمه را به سمت دهان جلب می‌کند.

anglerfish

Black dragonfish :در طول پیکر این ماهی فتوفور‌هایی در دو ردیف پراکنده شده‌اند که در روشن کردن مسیر حرکتش به آن کمک می‌کنند. در جنس ماده یک زائده‌ی چانه‌ای وجود دارد که نوک آن لومینسانس ضعیفی دارد و در جلب طعمه به کار گرفته‌ می‌شود:

black dragonfish

هشت‌پای رنگین کمانی:

هشت‌پای رنگین کمانی

Aequorea victoria که نوعی ماهی ژله‌ای یا عروس دریایی است:

aequorea victoria

دیانوفلاژلیت‌ها، dianoflagellates ، از تک سلولی‌های آبزی تابنده اند:

dianoflagellates

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    پیشنهاد ما

    دیگر رسانه ها