کد خبر: 268462
تاریخ انتشار :

فرزندان شیطان (١٦)

کوه یخ در دریای فاجعه

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

محمدمهدی پورمحمدی: این فیلم مستند، بسیار هشداردهنده و تکان‌دهنده است. در خانه‌ای روستایی در استان ... سه نسل معتاد، یعنی مادر، پسر، عروس و دو نوه، پسر و دختر ٩ ساله و ٧ ساله، با هم زیر یک سقف زندگی می‌کنند. در این خانه پَسَلِه کاری بی‌معناست و هیچ چیزی برای پنهان کردن وجود ندارد. این خانه محقر مثل خانه اشرافی پدر آقای الف نیست که والدین پس از شش ماه، تصادفا به اعتیاد فرزندشان پی ببرند. این بچه‌ها وقتی روی خشت افتادند به‌طور فابریک معتاد بودند. مادر بزرگ معتاد به جای آن‌که کام نوزادان را در بدو تولد، با تربت آشنا کند، دود غلیظ و مسموم تریاک را که در آشغال‌دانی ریه خود محبوس کرده بود، با یک بازدم عمیق، به چهره، سر، گوش، حلق و بینی نوه‌هایش آوار کرد. در این خانه مصرف موادمخدر نه یک گناه، کار مکروه، زشت و ناپسند، حتی در حد سیگار که معمولا کوچکتر‌ها احتراما از کشیدن آن جلوی بزرگتر‌ها خودداری می‌کنند، نیست. درست همان‌طور که در خانه‌های ما، اعضای خانواده در انداختن و جمع کردن سفره کمک می‌کنند، در این خانه مادر بزرگ، پدر و مادر و فرزندانشان در تهیه مقدمات و مصرف موادمخدر، خیلی جدی و در حد انجام یک فریضه، همکاری صمیمانه دارند. واژه فریضه را از سر غفلت به کار نبردم برای معتاد هیچ فریضه‌ای بالاتر از مصرف مواد نیست.

خدا کند که آن خانه، در آن روستا و آن روستا در بین روستاهای کشورمان مواردی استثنایی و نادر باشند که اگر چنین نباشد، وامصیبتاست. اعتیاد مادرزادی و نسل اندر نسل، با سرعت زیادتری گسترش می‌یابد و طی چند نسل ضریب بالایی از کل جمعیت را در بر می‌گیرد. قدم اول ترک اعتیاد آن است که فرد معتاد بپذیرد و درک کند که مصرف موادمخدر، عملی زیان‌آور، قبیح و ناپسند است. حال چگونه می‌توان فردی را که از بدو تولد، در دامان پدر بزرگ و

مادر‌بزرگ، با کمک پدر و مادر و همراه برادر و خواهر خود مواد مصرف کرده و اعتیاد از چند نسل قبل در رگ و ریشه جانش جا خوش کرده، قانع کرد که اعتیاد چنین و چنان است. آیا این مختصر که با احتیاط و با اشاره از آن گذشتم کافی نیست که زنگ‌های خطر را برای بسیاری از روستاها در بسیاری از نقاط کشور به صدا درآوریم؟ اگر از دانش‌آموختگان علوم پزشکی که برای گذراندن طرح به روستاها اعزام می‌شوند بپرسید، آدرس دقیق آن مناطق و روستاها و تعداد دقیق معتادان هر مکان را به تفکیک سنی و جنسی برایتان خواهند گفت.

اعتیاد مادرزادی و کاهش سن اعتیاد دو تیغه یک قیچی هستند که متاسفانه با سرعت بالایی به هم نزدیک می‌شوند. خانم مولاوردی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری همین امروز اعلام کردند که سن اعتیاد دختران به ۱۳سال رسیده و دلیلش هیجان‌خواهی است. تعداد مادران معتادی که در شهرها و روستاها، فرزندان معتاد تولید می‌کنند، بین سال‌های ١٣٨٦ تا ١٣٩٢،

٧٣ در صد افزایش داشته است١ و از طرف دیگر، سن اعتیاد که در سال‌های گذشته از ٥/٢٣ به ٢٠‌سال رسیده بود در مورد دختران، به ١٣‌سال رسیده است. این دو تیغه قیچی اگر به هم برسند، خیلی چیزها را خواهند برید. قائم مقام، دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر با ابراز نگرانی از کاهش سن مصرف موادمخدر در کشور، می‌گوید: یک‌درصد دانش‌آموزان کشور مصرف‌کننده موادمخدر هستند که

٦٠ در‌صد آنها شیشه مصرف می‌کنند٢. براساس آخرین آمار، ٢,٦‌درصد دانشجویان وزارت علوم و ١.٦‌درصد دانشجویان وزارت بهداشت موادمخدر مصرف می‌کنند که در مجموع ١.١‌درصد دانشجویان هر دو دانشگاه مصرف‌کننده شیشه هستند. همچنین ٦٧‌درصد این دانشجویان معتاد، اعلام کرده‌اند مصرف موادمخدر را پیش از ورود به دانشگاه و در دوره متوسطه تجربه کرده‌اند٣.

یکی از ماهرانه‌ترین انواع آمار دادن، آمار‌ درصدی است. این‌که آمار اعتیاد دانش‌آموزان، دانشجویان وزارت علوم و دانشجویان پزشکی را به ترتیب یک درصد، ٢,٦‌درصد و ١.١‌درصد اعلام می‌کنند، چندان گویا نیست. این درصدها را در جمعیت این گروه‌ها ضرب کنید، تا به حجم فاجعه پی ببرید.

براساس گفته معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، تعداد دانش‌آموزان کشور در‌سال ٩٣-٩٢ نزدیک به ١٣‌میلیون نفر بوده٤ .

نتیجتا می‌توان گفت که تعداد دانش‌آموزان معتاد ١٣٠هزار نفر هستند که ٧٨ هزار نفر از آنان یکی از خطرناک‌ترین انواع مواد مخدر دنیا یعنی شیشه مصرف می‌کنند. با توجه به آمار چهار و نیم‌میلیون نفری دانشجویان و آمار ٢٠٠‌هزار نفری دانشجویان رشته پزشکی، می‌توان گفت: بیش از ١٢٠هزار نفر از دانشجویان کشور معتاد به موادمخدر هستند که از میان آنها ٥٢ هزار نفر مصرف‌کننده شیشه هستند.

از سه هفته پیش که نوشتن این یادداشت‌ها آغاز

شده است، برای دوری از شائبه سیاه‌نمایی و تبعات ناگزیر آن، تنها به آمارهای رسمی و اظهارات مقامات مسئول بسنده کرده‌ام، اما با هر معیاری آمارها را زیر و بالا و پس و پیش می‌کنم، در آن خلأهایی می‌بینم که با توجیه و تفسیر پرشدنی نیست. محاسبات تعداد دانشجویان معتاد مربوط به وزارت علوم و وزارت بهداشت را براساس درصدهای اعلام شده از سوی مسئولان ٢,٦ و ١.٦ انجام داده‌ام، اما رئیس دفتر مرکزی مشاوره دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی براساس شیوع شناسی، مصرف انواع موادمخدر در میان دانشجویان را ٦.٤‌درصد اعلام کرده است.٥ اگر این در صد را معیار بگیریم، آمار دانشجویان معتاد، بیش از ٣٠٠‌هزار نفر خواهد بود. از طرف دیگر آمار کل معتادان کشور به‌طور رسمی یک‌میلیون و سیصد و پنجاه‌هزار نفر اعلام شده است که با اعلام مدیرکل دفتر آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون، مبنی بر این‌که ما مصرف‌کننده ٤٢‌درصد تریاک جهان هستیم٦، به هیچ وجه توجیه شدنی نیست. آیا آنچه دراین‌باره می‌بینیم و می‌شنویم، فقط قله یک کوه یخ عظیم نیست که از دریای مواج فاجعه سر برآورده است؟

١-روزنامه جوان ٢٧/١١/٩٣ به نقل از مدیرکل دفتر آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون

٢- روزنامه امتیاز ٢٣/١٠/٩٣

٣- پایگاه خبری تحلیلی شهدای ایران ١٤/٥/٩٤

٤- خبرگزاری دانا ١٤/٦/٩٤

٥- پایگاه خبری انتخاب ١٠/١٢/٩٣

٦- روزنامه جوان ٢٧/١١/٩٣

منبع: روزنامه شهروند

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها