کد خبر: 694261
تاریخ انتشار :

آیا ترامپ درباره جزییات حمله ایران به پایگاه عین الاسد راست می‌گوید؟

«خاطرتان هست ایرانی‌ها شلیک کردند. آن‌ها یکی از پهپاد‌های ما را زدند و من هم آن‌ها را زدم ... آن‌ها با ما تماس گرفتند تا بگویند که به ما پاسخ خواهند داد: این پایگاه هدف ماست، اما ما به هدف نخواهیم زد. ما فقط شلیک خواهیم کرد.» دونالد ترامپ در یک گفتگوی رسانه‌ای با «یونیویژن» این جملات را درباره حمله ایران به پایگاه عین الاسد گفته و رسانه‌های آمریکایی ادعای او را راستی‌آزمایی کرده‌اند.

آیا ترامپ درباره جزییات حمله ایران به پایگاه عین الاسد راست می‌گوید؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

رویداد۲۴ نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا و کاندیدای ریاست جمهوری سال آینده این کشور در گفتگوی یک ساعته‌اش با یونیویژن داستانی درباره رابطه با ایران گفته که به زعم رسانه‌های آمریکایی به قدری حیرت‌آور بوده که باید ادعای مطرح شده در آن را راستی‌آزمایی کرد.

ترامپ گفته ایالات متحده آمریکا پس از اینکه ایران یک پهپاد آمریکایی را منهدم کرد، اقدام تلافی‌جویانه انجام داد و سپس زمانی که ایران تصمیم به حمله متقابل گرفت، عمداً بدون اینکه آسیبی به یک پایگاه نظامی ایالات متحده بزند، فقط شلیک کرد. ترامپ فقط به این بخش هم بسنده کرده و گفته مقامات ایرانی ظاهراً به احترام ترامپ با او تماس گرفتند و برنامه‌های خود را به او اعلام کرده‌اند.

ترامپ در ادامه گفتگو با یونیویژن گفت: «عصر بسیار خوبی بود. آن‌ها ۱۸ پهپاد فرستادند. پنج تای آن‌ها خودشان نابود شدند. بقیه آن‌ها هم اساسا پایگاه را از دست دادند. آن‌ها خارج از پایگاه در مناطقی که [مردم] نبودند (عملیات کردند). هیچ کس کشته نشد. اما با ما تماس گرفتند. به من زنگ زدند و ... این ایران است. می‌دانید، این ایران است که قرار بود اینقدر خصمانه باشد. به ما احترام گذاشتند؛ و من به آن‌ها احترام می‌گذارم.»

این ادعای بزرگی است. هرچند در مورد حمله ایران به پایگاه عین الاسد که یک عملیات انتقام‌جویانه بعد از ترور سردار سلیمانی به دست آمریکایی‌ها در عراق صورت گرفت، مقامات ایرانی تصریح کرده‌اند که قصد آسیب زدن به سربازان آمریکایی را نداشتند.

حاجی‍زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه که فرماندهی عملیات عین الاسد را برعهده داشت در یک سخنرانی گفته «اگر دنبال کشته بودیم، در گام اول ۵۰۰ آمریکایی کشته می‌شد... هدف ما از حمله به عین‌الاسد کشتن سرباز‌های آمریکایی نبود، ما خواستیم هیمنه نظامی آمریکا را بشکنیم که محقق شد.»

در مورد اطلاع قبلی ایران برای حمله به عین‌الاسد هم شواهدی دال بر صحت داشتن این ادعا وجود دارد. عادل عبدالمهدی نخست وزیر وقت عراق در ژانویه ۲۰۲۰ یعنی تنها چند روز بعد از حمله ایران عین الاسد اعتراف کرد که ایران قبل از حمله به پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق، آن‌ها را از این تصمیم مطلع کرده بود. عبدالمهدی همچنین تاکید کرد که عراق هم آمریکا را در جریان گذاشت.

آنچه در ادعای ترامپ عجیب است، مساله تماس مستقیم ایران برای اطلاع‌رسانی در خصوص ابعاد حمله به پایگاه نظامی آمریکاست. واشنگتن‌پست گزارشی نوشته و ادعای ترامپ را از چند جنبه رد کرده است. به گزارش این رسانه ترامپ چند روایت را با هم مخلوط کرده و در نهایت روایتی درست کرده که هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد.

این رسانه در پاسخ به سوال «آیا ترامپ و رهبر ایران در تماس با یکدیگر بودند؟» نوشت: جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق ترامپ درباره حادثه اول پهپادی در کتاب خاطرات خود با عنوان «اتاقی که در آن اتفاق افتاد» می‌گوید: ادعای ترامپ «کاملاً مزخرف است» بولتون گفته چیز‌های کوچک دیگری که ترامپ گفته درست است، اما او «پنج یا شش چیز را با هم مخلوط کرده و گزارش داده است.»

واشنگتن‌پست رسانه دموکرات آمریکایی در گزارش خود گفته همانطور که در دوران ریاست جمهوری ترامپ هم متوجه شدید، ترامپ جزئی‌گرا نیست و با بازگویی با دقت وقایع مشکل دارد. او خود را در مرکز همه چیز قرار می‌دهد؛ یک رئیس‌جمهور ابرقهرمانی که مخالفان به او احترام می‌گذارند و نتایج کارش همیشه عالی است. اینکه آیا او خودش را متقاعد کرده که این داستان‌های جعلی واقعی هستند، یا اینکه او عمداً دروغ می‌گوید، همیشه جای سوال دارد.

به گزارش واشنگتن‌پست، در این مورد، حمله ایران به یک پهپاد آمریکایی در سال ۲۰۱۹ رخ داد، اما ترامپ پاسخی به این حمله نداد. سپس در سال ۲۰۲۰ ایران به یک پایگاه نظامی ایالات متحده حمله موشکی کرد و در این حمله خبری از پهپاد نبود. هیچ‌کس کشته نشد، اگرچه بیش از ۱۰۰ سرباز آسیب مغزی دیدند.

واشنگتن‌پست اظهارات ترامپ را جمله به جمله راستی‌آزمایی کرده است. این رسانه در پاسخ به بخشی از ادعای ترامپ که گفته «آن‌ها یکی از پهپاد‌های ما را زدند و من جواب آن‌ها را دادم» نوشت: «۱۹ ژوئن ۲۰۱۹، ایران دومین پهپاد آمریکایی یعنی گلوبال هاوک ۱۵۰ میلیون دلاری را در عرض دو هفته سرنگون کرد.»

رسانه آمریکایی واشنگتن‌پست نوشته بعد از سرنگونی گلوبال‌هاوک ارتش آمریکا اعلام کرد که این پهپاد در حریم هوایی بین‌المللی فعالیت می‌کرده، در نتیجه مشاوران ارشد امنیت ملی ترامپ به اتفاق آرا توصیه کردند که ایالات متحده با حمله به سه تاسیسات نظامی، پاسخ این اقدام ایران را بدهد.

بر اساس کتاب بولتون، ترامپ و دستیارانش در مورد تلفات احتمالی صحبت کردند. به او گفته شد که با توجه به ساعت حمله برنامه‌ریزی شده، این تلفات ناچیز خواهد بود، هرچند ممکن است روس‌ها را وارد عمل کند. سپس ترامپ رهبران کنگره را در مورد آنچه در راه است آگاه کرد. او همان زمان در توئیتی نوشت: ایران اشتباه بزرگی مرتکب شد.

سپس به طور ناگهانی، ترامپ این حمله را تنها چند دقیقه مانده به عملیات متوقف کرد. در کاخ سفید بی‌نظم ترامپ، یک مشاور حقوقی به دفتر بیضی شکل رئیس جمهور رفته و به او گفته بود که ۱۵۰ نفر کشته خواهند شد. این یک تخمین رسمی نبود، اما بر اساس یک تخمین ممکن بود ۵۰ نفر در هر پایگاه کار کنند. (طبق گفته بولتون، دستیار حقوقی خبر نداشت که هدف، به دو پایگاه تقلیل پیدا کرده است.)

به گفته بولتون، ترامپ در یک تماس تلفنی به بولتون گفته جنازه‌های بسیار زیادی در راه خواهد بود و این اقدام متناسب (با اقدام ایران) نیست. پس از آن، هیچ‌کس نتوانست ترامپ را متقاعد کند که به طرح اولیه‌ای که تایید شد بود پایبند بماند، حتی اگر به او اطمینان داده می‌شد که حمله ضعیف خواهد بود. او بار‌ها گفت که نمی‌خواهد جنازه‌های زیادی را در تلویزیون ببیند.

بولتون که در دولت‌های رونالد ریگان، جورج بوش پدر و جورج بوش هم کار می‌کرده، در کتاب خاطرات خود نوشته در تجربه کار دولتی من، این غیرمنطقی‌ترین کاری بود که از یک رئیس جمهور می‌توانست سر بزند.

واشنگتن‌پست نوشته بعد از این ترامپ برای اینکه خشم داخلی را در مورد تغییر تصمیمش تشدید کند یک توییت درباره کاری که انجام داده بود منتشر کرد و نوشت: «روز دوشنبه آن‌ها یک پهپاد بدون سرنشسن ما را بر فراز آب‌های بین‌المللی در پرواز بود سرنگون کردند. ما قرار بود شب گذشته یک اقدام تلافی‌جویانه انجام دهیم و سه نقطه متفاوت را هدف قرار بدهیم. پرسیدم در این حملات چند نفر می‌میرند؟ یکی از ژنرال‌ها گفت ۱۵۰ نفر قربان. ده دقیقه قبل از حمله من حمله را متوقف کردم، چون این تعداد تناسبی با حمله به یک پهپاد بدون سرنشین نداشت.»

ترامپ چند ماه بعد در مصاحبه‌ای با شان هانیتی گفت که خویشتن‌داری او باعث ایجاد حسن نیت در ایران شد. او گفت: «ما حسن نیت زیادی ایجاد کرده‌ایم. آن‌ها یک پهپاد را سرنگون کردند، کسی در آن نبود. آن‌ها یک پهپاد دوم را سرنگون کردند، کسی در آن نبود. حسن نیت زیادی وجود دارد.»

واشنگتن پست در ادامه گزارش راستی‌آزمایی خود گفته درست قبل از اولین حمله به پهپاد آمریکایی رهبر ایران نظر خود را درباره ترامپ اعلام کرده بود. ترامپ، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن را تشویق کرده بود تا با رهبر ایران دیدار کند تا بفهمد که آیا ایران مایل به ورود به مذاکرات جدیدی درباره توافق هسته‌ای که باراک اوباما امضا کرده و ترامپ آن را فسخ کرده بود هست یا خیر. رهبر ایران گفته بود «من ترامپ را فردی شایسته برای تبادل پیام نمی‌دانم. من پاسخی به او ندارم و جوابی هم نخواهم داد.»

رسانه دموکرات واشنگتن‌پست در پاسخ به این بخش از اظهارات ترامپ که گفته «ایرانی‌ها با ما تماس گرفتند و هدفشان را اعلام کردند» نوشت: با توجه به اینکه رهبر ایران گفته بود حتی به تبادل پیام با ترامپ فکر نمی‌کند، این ایده که یک مقام ایرانی با ترامپ تماس بگیرد و از قبل به او اطلاع بدهد که ایران قصد دارد به یک پایگاه نظامی آمریکا حمله کند و عمداً آن را از دست بدهد، بعید به نظر می‌رسد.

تنها حادثه‌ای که به توصیف ترامپ نزدیک است، حمله موشکی ایران در سال ۲۰۲۰ به پایگاه هوایی عین الاسد در شمال عراق است که شش ماه بعد از توقف حمله برنامه‌ریزی شده ترامپ، انجام شد. تنها چند روز پس از دستور ترور سردار سلیمانی در ۳ ژانویه ۲۰۲۰، ایران موشک‌های بالستیک با کلاهک‌هایی به وزن بیش از ۱۰۰۰ پوند را به این پایگاه شلیک کرد.

عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق گفته پس از نیمه شب هشداری از ایران دریافت کرده است که انتقام ایران در شرف آغاز است. سخنگوی وی در آن زمان گفت که به او گفته شده بود که ایران فقط مکان‌هایی را هدف قرار می‌دهد که نیرو‌های آمریکایی در آن حضور دارند، اما در این پیام مکان‌ها مشخص نشده بود.

واشنگتن‌پست درباره اطلاع قبلی آمریکا از حمله به عین الاسد نوشته اطلاعات نظامی ایالات متحده نظاره‌گر ایران بود که موشک‌هایش را با سوخت مایع پر می‌کند و فرض بر این بود که این پایگاه قرار است هدف قرار بگیرد. ژنرال کنت مک‌کنزی فرمانده مقر مرکزی ایالات متحده، منتظر ماند تا مطمئن شود ایران آخرین عکس‌های ماهواره‌ای تجاری را که آن‌ها روی صحنه‌هایی قبل از اینکه نیمی از ۲۰۰۰ سرباز آمریکایی را از پایگاه تخلیه کنند، قفل کرده بودند، دانلود کرده‌اند. طبق گزارش تفصیلی سی‌بی‌اس نیوز، نیرو‌ها بر اساس سن تقسیم شدند. به پیرترین آن‌ها دستور داده شد که برای دفاع از پایگاه، در آن‌ها بمانند.

اولین موشک ساعت ۱:۳۴ بامداد ۸ ژانویه، کمتر از ۹۰ دقیقه پس از ارسال پیام به عبدالمهدی شلیک شد. این رگبار ۸۰ دقیقه طول کشید و ۱۱ موشک از ۱۶ موشک به پایگاه اصابت کرد. به طور معجزه‌آسایی، هیچ کس کشته نشد و ایران بعداً به سازمان ملل اعلام کرد که این کار عمدی بوده است، اما مک کنزی به سی‌بی‌اس گفته «اگر دستور تخلیه را صادر نمی‌کرد، ۱۰۰ تا ۱۵۰ آمریکایی کشته یا زخمی می‌شدند و ۲۰ تا ۳۰ هواپیما منهدم می‌شد.»

واشنگتن‌پست ادعای ترامپ در مورد «زنده ماندن نیرو‌های آمریکایی در حمله ایران» نوشت: ترامپ در ابتدا به این واقعیت می‌بالید که هیچ‌کس کشته نشده است اما در نهایت مشخص شد که یک پیمانکار آمریکایی دچار آسیب جدی چشمی شده و ۱۱۰ سرباز در حین پناه گرفتن در محل آسیب مغزی دیده‌اند که ۳۵ نفر برای معالجه به آلمان و ایالات متحده فرستاده شدند. ترامپ این جراحات را یک سردرد معمولی خواند و گفت «من می‌گویم، و می‌توانم گزارش دهم، جراحات خیلی جدی نیست. خیلی جدی نیست.»

واشنگتن پست در انتهای گزارش خود یک «آزمون پینوکیو» برگزار کرده و به ترامپ به خاطر دروغ‌هایش در مصاحبه با یونیویژن، چهار دماغ بلند پینوکیو را اعطا کرده است. این رسانه گفته ترامپ ادعا می‌کند که پس از سرنگونی یک پهپاد آمریکایی به ایران ضربه زده است، اما در واقع حمله را لغو کرد و دستیارانش را شوکه کرد.

او همچنین تاکید کرده که ایران شخصا به او هشدار داده که به یک پایگاه آمریکایی حمله خواهد کرد و عمداً آن را از دست خواهد داد. این مسخره است. در واقع، یک هشدار مبهم بدون هدف به رئیس جمهور عراق داده شد و بیشتر موشک‌ها به پایگاه اصابت کرند. هیچ کس کشته نشد، اما این نتیجه یک تخلیه خوب برنامه‌ریزی شده بود تا دریافت تماس هشداری از ایران. ترامپ به نحوی از توضیح ایران به سازمان ملل متحد استقبال کرده، اما باید گفت شاید هیچ کس کشته نشده باشد، اما بسیاری از سربازان دچار جراحات جدی مغزی شدند.

منبع: رویداد 24

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها