نامهای درباره یک جنایت جنگی علیه مردم ایران
تابستان ۱۳۶۷ این آخرین باری بود که عراق از سلاحهای ممنوعه کشتار جمعی استفاده می کرد اما آثار جنایات شیمیایی حکومت بعث عراق به رغم پایان حملات، سالیان درازی است که دامنگیر قربانیان و فرزندان آنها (به دلیل آثار مخرب مواد شیمیایی بر ژنتیک) و محیط زیست شده است، چنان که هر روز شاهد زندگی دشوار و بعضا شهادت مصدومان و تخریب محیط زیست هستیم یا خبرهایی آن به گوشمان میرسد.
سردار محمدباقر نیکخواه بهرامی که در دوران دفاعمقدس به مدت چند سال مسئول تبلیغات جبهه و جنگ «قرارگاه کربلا» و از سال ۶۴ به بعد نیز فرمانده جنگهای نوین قرارگاه خاتم الانبیا(ص) بوده است در گفتوگو با ایسنا با اشاره به آخرین حمله شیمیایی عراق به مناطق غیرنظامی ایران میگوید: از ساعت ۳:۴۵ بامداد ۱۱ مرداد ۱۳۶۷ هواپیماها و بالگردهای ارتش عراق با بمبهای حامل عوامل شیمیایی اعصاب، خردل و سیانور روستای بزرگ «شیخ عثمان» از توابع شهر اشنویه (آذربایجانغربی) را هدف حملات وحشیانه خود قرار دادند که به دلیل غافلگیری مردم در شب و همچنین ادامه حملات در روز بعد، روستاییان متحمل ضایعات فراوانی شدند.
در این فاجعه و جنایت جنگی ۵۱ تن شهید و ۲۸۰۰ تن مصدوم شدند که بیشتر قربانیان کودکان، زنان و سالخوردگان بودند. حملات شیمیایی عراق به این روستا در روز بعد (۱۲ مرداد) نیز ۳۸ شهید و ۱۵۰ مصدوم برجای گذاشت. ارتش عراق در این روز جنوب غربی ارومیه را هم آماج حملات شیمیایی قرار داد که بر اثر آن دهها نفر قربانی شدند.
حمله شیمیایی عراق به روستای «شیخ عثمان» آخرین حمله به مناطق غیرنظامی و شهروندان ایران بود، اما حملات مداوم به غیرنظامیان «کُرد» مظلوم عراق همچنان ادامه داشت. عراق در روز ۱۵ مرداد ۱۳۶۷ قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت. با این حال، در سوم شهریور ۱۳۶۷ ارتش این کشور شهر «زاخو» و روستاهای اطراف آن واقع در کردستان عراق را با دهها فروند هواپیما، هدف بمبهای و راکتهای شیمیایی حامل عوامل سیانور و اعصاب قرار داد که بر اثر آن ۴۱ تن شهید و ۵۰۰ تن مصدوم شدند. همچنین در این روز، آخرین بمب شیمیایی ارتش عراق در اطراف هویزه و آخرین گلوله آن نیز بین منطقه جفیر و پادگان حمید بر زمین نشست.
به ظاهر این آخرین باری بود که عراق از سلاحهای ممنوعه کشتار جمعی استفاده می کرد اما آثار جنایات شیمیایی حکومت بعث عراق به رغم پایان حملات، سالیان درازی است که دامنگیر قربانیان و فرزندان آنها (به دلیل آثار مخرب مواد شیمیایی بر ژنتیک) و محیط زیست شده است، چنان که هر روز شاهد زندگی دشوار و بعضا شهادت مصدومان و تخریب محیط زیست هستیم یا خبرهایی آن به گوشمان میرسد.
در پی این جنایت، وزیر امور خارجه وقت کشورمان هم نامهای خطاب به دبیرکل سازمان ملل نوشت.
ترجمه سند رسمی بمباران شیمایی اشنویه در ۱۱ مرداد ۶۷ توسط رژیم بعثی
۱۲مرداد ۱۳۶۷
تاریخ میلادی
۳ اوت ۱۹۸۸
نامه مورخ ۳ آگوست ۱۹۸۸ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خطاب به دبیرکل:
"احتراماً، توجه فوری جنابعالی را به جزئیات جدیدترین مورد از اقدام غیر مسئولانه و ضد انسانی عراق در بمباران شیمیایی ۸ نقطه در بخش شیخعثمان اشنویه در استان آذربایجانغربی جلب مینمایم. این بمباران که در ساعت ۲:۴۵ بهوقت محلی مورخ ۲ آگوست ۱۹۸۸ اتفاق افتاد، وقتی بود که ساکنین بیگناه اشنویه در خواب بودند. تعداد ۸ بمب شیمیایی که حامل گاز خردل بود پرتاب شد و مجموعاً ۱۰۳۱ نفر غیرنظامی که اکثر آنها زن و کودک بودند، مجروح شدند. تعداد شهدا هنوز مشخص نشده است.
این جدیدترین بمباران شیمیایی نه تنها مغایر با قطعنامه ۶۱۲ شورای امنیت است بلکه نمونه دیگری از بیتوجهی آشکار عراق به درخواستهای جنابعالی و رئیس شورای امنیت در خویشتنداری طرفین مناقشه ایران - عراق است و زمانی انجام میگیرد که تلاشها برای دستیابی به حل و فصل صلحجویانه میباشد. در جدیدترین کاربرد سلاحهای شیمیایی، رژیم عراق عدم تمایل خود را جهت متوقف ساختن استفاده از این تسلیحات مرگبار با هر هزینهای بهوضوح نشان داده است.
با توجه به این موارد و مفاد گزارش اخیر تیم کارشناسان جنابعالی در مورد استفاده عراق از تسلیحات شیمیایی (S/۲۰۰۶۰) مورخ ۲۰ جولای ۱۹۸۸ درخواست مینمایم که جنابعالی فوراً تیم دیگری از کارشناسان تحقیق را در مورد جدیدترین حمله عراق اعزام نمایید تا مدارکی که هنوز موجود است مورد مشاهده و تجزیه و تحلیل قرار دهد.
دولت متبوعم مصراً خواستار محکومیت صریح این اقدام شنیع تجاوزکارانه عراق از سوی شورای امنیت سازمان ملل است. اقدامات فوری و جدی سازمان ملل بهطور کلی و شورای امنیت بهطور اخص جهت جلوگیری از اقدامات بیشتر رژیم عراق در آینده لازم است. این ددمنشیها بهمنظور تحتالشعاع قرار دادن کلیه تلاشها جهت نیل به صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس صورت میگیرد. "
علیاکبر ولایتی - وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران.
دیدگاه تان را بنویسید