افشای گزارش محرمانه سیا؛ جنگ بزرگ در هند رخ می دهد اگر ...
اگر هند معتقد باشد که پاکستان در حال برنامهریزی برای یک حمله گسترده به کشمیر است، احتمالا پیش دستی کند و این امر می تواند منجر به جنگ شود.

بر اساس گزارشی که روزنامه «ایندین اکسپرس» منتشر کرده، اخیرا آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) یک مطالعه محرمانه را که در سال 1993 انجام شده، فاش کرده است. این مطالعه احتمال وقوع جنگ بین هند و پاکستان در دهه 1990 را بررسی کرده و علل و موانع چنین درگیری را ارزیابی کرده است.
در این گزارش که توسط خبرنگار دفاعی روزنامه ایندین اکسپرس فاش و تشریح شده، آمده است که احتمال وقوع یک جنگ متعارف بین هند و پاکستان کم است (حدود 20 درصد). با این حال، این گزارش هشدار داده که یک «حمله تروریستی بزرگ» می تواند همه چیز را به هم بریزد و به مثابه جرقه ای عمل کند که یک انبار را به آتش کشیده و سبب جنگی بزرگ بین دو طرف شود. گزارش ایندین اکسپرس تأیید کرده که بیشتر فرضیه های موجود در این سند که سه دهه پیش ارائه شده اند، امروز نیز معتبر هستند.
در این سند آمده است که وضعیت کشمیر منشاء اصلی تنش بین دو کشور بوده و هست و خواهد بود. سازمان سیا گزارش داده است که "سربازان هندی درگیر نبردی به ظاهر بی پایان با شورشیان در کشمیر هستند." سیا همچنین اظهار داشته که هند قادر به جلوگیری از جدایی کشمیر یا الحاق آن به پاکستان است، اما بعید است بتواند شورش را در طول دهه ای که در این سند مورد بحث قرار گرفته است، از بین ببرد.
بر اساس این سند، هند و پاکستان از گروه های مسلح در خاک یکدیگر حمایت می کنند. سازمان سیا توضیح داده که پاکستان به شدت از شورشیان در کشمیر حمایت می کند و هند نیز از گروههای جداییطلب در پاکستان حمایت می کند.
بر اساس این گزارش، با وجود این تنش ها، احتمال جنگ بین هند و پاکستان همچنان پایین است چون مقامات دو کشور همیشه سعی کرده اند از چنین سناریویی جلوگیری کنند، اما این امر احتمال تشدید تنش را منتفی نمی کند. تنش ها میان دهلی و اسلام آباد بالا است و همین مساله سبب اقدامات تروریستی و درگیری های محدود اما کشنده می گردد.
چرا هند و پاکستان وارد جنگ بزرگ نمی شوند؟
گزارش سیا دلایل متعددی را برای اثبات عدم وقوع جنگ بزرگ بین هند و پاکستان یافته که مهمترین آنها عبارتند از:
الف. ترس از تشدید تنش هسته ای: در این گزارش آمده است که رهبران هر دو کشور از این می ترسند که هرگونه درگیری متعارف منجر به تشدید غیرقابل کنترل تنش هسته ای شود.
ب. بازدارندگی هسته ای مداوم: در این گزارش توضیح داده شده که استقرار موشک های قادر به حمل کلاهک هسته ای و توسعه کلاهک ها، تنش ها را در کوتاه مدت افزایش می دهد، اما در بلند مدت به ویژه در پاکستان به مثابه یک عامل بازدارنده عمل می کند.
ج. آمادگی نظامی ضعیف: این گزارش نشان می دهد که رهبران نظامی هر دو کشور می دانند که برای یک جنگ متعارف بزرگ آماده نیستند و هزینه این جنگ به شدت بالا خواهد بود.
د. فقدان انگیزه استراتژیک: اگرچه هند از نظر نظامی نسبت به پاکستان برتری دارد، اما انگیزه ای برای شروع جنگ ندارد. پاکستان هم با وجود انگیزه های ایدئولوژیک، اولا انگیزه استراتژیک ندارد و ثانیا، قدرت نظامی کمتری نسبت به هند دارد.
ه. ترس پاکستان از فروپاشی: طبق این گزارش، رهبران نظامی پاکستان متوجه شدهاند که یک جنگ جدید می تواند منجر به فروپاشی ارتش و شاید دولت پاکستان شود.
اتفاقاتی که می توانند جنگ بزرگ را شروع کنند
گزارش سیا بعد از ذکر عواملی که احتمال درگیری را کاهش می دهد، به عواملی که ممکن است هند و پاکستان را به سمت جنگ سوق دهد، می پردازد. مهم ترین عواملی که ممکن است جنگ بزرگ را آغاز کنند بدین شرح است:
الف. اگر هند معتقد باشد که پاکستان در حال برنامهریزی برای یک حمله گسترده به کشمیر است، احتمالا پیش دستی کند و این امر می تواند منجر به جنگ شود.
ب. اگر هر یک از این دو کشور مرتکب یک «حمله تروریستی بزرگ» شوند، تنش ها فراتر از حد تصور خواهد رفت و از کنترل خارج خواهد شد و این، دو طرف را به سمت رویارویی سوق می دهد.
ج. اگر هند از مرزهای مشترک عبور کند و به بهانه جلوگیری از تروریسم به عمق خاک پاکستان حمله کند، احتمالا جنگ به وقوع بپیوندد.
گزارش سیا در پایان، نتیجه می گیرد که با توجه به تداوم تنش ها و نگرانی ها در مورد تشدید تنش ها، به ویژه با توجه به حمایت پاکستان از گروه های شبهنظامی در منطقه کشمیر و لفاظی های خصمانه دهلی و اسلام آباد، مشخص نیست چه اتفاقی خواهد افتاد و اگرچه در حالت عادی، بعید است جنگی رخ دهد اما یک اتفاق خارج از کنترل می تواند فاجعه آفرین بوده و مانند ترور ولیعهد اتریش در صربستان که به جنگ خانمان سوز جهانی منجر شد، به نبردی خونین و زیان بار تبدیل شود.
منبع: خبر فوری
دیدگاه تان را بنویسید