نگاه تحلیلگر/ گفتوگوی «نامهنیوز» با مهدی پازوکی
تبعات اقتصادی عدم توافق برای ایران چیست؟
مهدی پازوکی، اقتصاددان گفت: اگر مسئله هستهای با درایت حل نشود، کشور با تشدید بیثباتی مواجه خواهد شد. تعامل با جهان بهمعنای وادادگی نیست، بلکه به نفع کشور است.

گروه سیاست - هنوز نمیتوان خبر و تحلیلی از آنچه در مذاکره ایران و آمریکا رخ خواهد داد، ارائه کرد زیرا گرچه از یکسو گفته میشود روند مذاکرات مثبت است اما در عین حال به باور برخی ممکن است مذاکرات دو کشور از آنچه تصور میشود طولانیتر شود. با این وصف پرسشی مهم مطرح است؛ آنکه اگر احیانا مذاکرات به نتیجه نرسد یا طولانیمدت شود، وضعیت اقتصادی دستخوش چه تحولاتی میشود؟
مهدی پازوکی، اقتصاددان، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «بر اساس اطلاعات موجود، ایران و آمریکا به توافق خواهد رسید اما در صورتی که این اتفاق رخ ندهد، قیمت ارز با روندی صعودی مواجه خواهد شد؛ ارزی که حدود دهم-یازدهم فروردین به حدود ۱۱۰ هزار تومان رسید و اکنون به حدود ۸۳ هزار تومان کاهش یافته است و تردیدی نیست که در صورت عدم توافق، قطعا دوباره افزایش خواهد یافت. من باور دارم رسیدن به توافق به نفع ایران و به ضرر برخی کشورهای منطقه مانند عربستان، امارات، قطر، ترکیه و آذربایجان است و امیدوارم توافق صورت گیرد. توافق ایران و آمریکا حتما بر نرخ تورم، بازار ارز و سایر بازارها تأثیر مثبت خواهد گذاشت».
او ادامه داد: «من طرفدار تعامل با غرب هستم، اما مشکل اینجاست که تندروهای داخلی اهمیت این تعامل را درک نمیکنند. امیدوارم نگرش خود تغییر دهند. امروز عربستان به عنوان همسایه ما، -در حالی که کشوری دارای خشکی بسیار است، به بزرگترین تولیدکننده گندم در خاورمیانه تبدیل شده است. آنها توانستهاند از فناوری اطلاعات بهرهمند شده و توسعه را در دستور کار خود قرار دهند و این کشور موفق به جذب سرمایههای زیاد در مسیر ثبات اقتصادی حرکت میکند».
این اقتصاددان همچنین بیان کرد: «اگر مسئله هستهای با درایت حل نشود، کشور با تشدید بیثباتی مواجه خواهد شد. تعامل با جهان بهمعنای وادادگی نیست، بلکه به نفع کشور است. دولت آقای پزشکیان باید بداند که تندروها او را به قدرت نرساندهاند، بلکه بخشی از مردم با وجود رد صلاحیت او در انتخابات مجلس از او حمایت کردند. او گفته است که میخواهد با جهان تعامل کند، اما تندروها میخواهند مانع این مسیر شوند. پیش از این هم آقای همتی با همین فشارها مواجه بود و استیضاح شد زیرا آقای همتی پاسخ تندروها را میداد اما اگر وزیری پاسخ ندهد، کاری به کارش ندارند؛ برای مثال پرسش این است که چرا وزیر راه بابت فاجعهای که در بندرعباس رقم خورد برکنار نشد؟ در هر کشوری چنین اتفاقی رخ میداد، مسئول مربوطه بلافاصله عزل میشد. تندروها حتی با تغییر ساعت رسمی کشور در نیمه اول و بازگردان آن در نیمه دوم سال مخالفت میکنند؛ یعنی در چنین اموری هم دخالتهای سیاسی میکنند. اگر رئیسجمهور با کسانی که خواهان توسعه کشور نیستند همراهی کند، مشکلات دوچندان خواهد شد. جالب است این جریان حتی واژه توسعه را نیز برنمیتابد از واژه پیشرفت استفاده میکند».
پازوکی در پایان گفت: «تندروها میپرسند چرا صادرات نفتی افزایش پیدا نمیکند؟ از آنها میپرسم که آیا باید پول نفت با چمدان جابهجا شود؟! آنها انگار متوجه نیستند که صادرات نفت نیاز به رعایت قواعد اقتصادی بینالمللی دارد و یکی از آن قواد پیوستن کامل به FATF است. من مطمئنم تفکر تندروها در بین مردم جایگاهی ندارد، هرچند هنوز قدرت دارند و بهطور مشخص صداوسیما در اختیار آنهاست. امیدوارم تصمیمسازان کشور ارادهای برای به حاشیهراندن آنها داشته باشند».
دیدگاه تان را بنویسید