کد خبر: 759753
تاریخ انتشار :

شوک شیرین! قیمت شکر در دو سال ۱۱۴ درصد گران شد

به نظر می‌رسد نبود نظارت کافی بر بازار باعث شده برخی واسطه‌ها و سودجویان با احتکار و عرضه محدود شکر، به افزایش قیمت دامن بزنند و افزایش تقاضا برای شکر در مناسبت‌های مذهبی و اعیاد خاص مانند محرم باعث افزایش قیمت شده است.

شوک شیرین! قیمت شکر در دو سال ۱۱۴ درصد گران شد
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

بازار شکر در ایران طی دو سال اخیر شاهد نوسانات و افزایش قیمت چشمگیری بوده است. این موضوع به دلیل اهمیت شکر به عنوان کالای اساسی در سبد مصرفی خانوار‌ها و صنایع غذایی، نگرانی‌هایی را به همراه داشته است.

چرا روند افزایش قیمت شکر سرعت گرفت؟

قیمت شکر در بازار خرده‌فروشی ایران در بازه زمانی خرداد ۱۴۰۲ تا خرداد ۱۴۰۴ با افزایش بیش از ۱۱۴ درصدی مواجه شده است. به طور مشخص، قیمت هر کیلوگرم شکر از حدود ۲۸ هزار تومان در خرداد ۱۴۰۲ به بیش از ۷۰ هزار تومان در تیر ۱۴۰۴ رسیده است. این افزایش قیمت به ویژه در آستانه مناسبت‌های مذهبی و افزایش تقاضا، نگرانی‌ها را در مورد تکرار گرانی‌های فصلی تشدید کرده است.

دلایل افزایش قیمت شکر چیست؟

با گشتی در بازارمواد غذایی، تغییر قیمت شکر طی روز‌های اخیر به وضوح قابل مشاهده است. البته فعالان در صنعت و بازار شکر می‌گویند، کاهش تولید شکر در داخل کشور به دلیل محدودیت منابع آبی، کاهش سطح زیر کشت چغندر قند و نیشکر و افزایش هزینه‌های نهاده‌های کشاورزی، از عوامل اصلی افزایش قیمت شکر است.

البته افزایش نرخ ارز باعث افزایش هزینه واردات شکر خام و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده برای مصرف‌کننده نهایی شده است. همچنین کاهش یا تأخیر در تخصیص ارز برای واردات شکر، مشکلات مربوط به ثبت سفارش و سخت‌گیری‌های گمرکی، باعث کاهش عرضه و افزایش قیمت شده است هرچند در طی جنگ ۱۲ روزه تمام تلاش دولت برای ترخیص به موقع کالا‌های اساسی بوده است، اما تاثیر این اقدام دولت در بازار شاید با کمی تاخیر نشان داده شود.

چرا شکر در بازار تغییر قیمت می‌دهد؟

در همین رابطه حسن رنجبر یکی از بنکداران مواد غذایی به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: امروز افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و بسته‌بندی به دلیل تورم عمومی، نقش مهمی در افزایش قیمت نهایی شکر دارد. شاید در ظاهر این موضوع مهمی نباشد، اما به دلیل ضرورت بسته بندی مواد غذایی، باید شکر به صورت بسته بندی عرضه شود که این مستلزم هزینه است.

البته این فعال صنفی در بازارمعتقد است، نبود نظارت کافی بر بازار باعث شده برخی واسطه‌ها و سودجویان با احتکار و عرضه محدود شکر، به افزایش قیمت دامن بزنند و افزایش تقاضا برای شکر در مناسبت‌های مذهبی و اعیاد خاص مانند محرم باعث افزایش قیمت می‌شود.

افزایش مستقیم هزینه‌های خانوار

رنجبر در پاسخ به این سوال که در این بین تکلیف مردم با افزایش قیمت چیست؟ گفت: افزایش قیمت شکر باعث افزایش مستقیم هزینه‌های خانوار می‌شود، به ویژه برای خانواده‌های کم‌درآمد که بخش قابل توجهی از درآمد خود را صرف تأمین مواد غذایی می‌کنند به طوری که گا‌ها منجر به کاهش مصرف یا تغییر در الگوی تغذیه‌ای اقشار آسیب‌پذیر می‌شود.

با توجه به عوامل مؤثر بر افزایش قیمت شکر و تداوم چالش‌های اقتصادی، چشم‌انداز کاهش قیمت شکر در کوتاه‌مدت چندان روشن نیست. در صورت عدم اتخاذ تدابیر مناسب برای تنظیم بازار، افزایش شفافیت در آمار‌ها و تأمین به‌موقع شکر، احتمال افزایش بیشتر قیمت‌ها در آینده وجود دارد. این وضعیت می‌تواند فشار مضاعفی بر سبد غذایی خانوار‌های کم‌درآمد وارد کند و نیازمند توجه و اقدام فوری از سوی مسئولان است.

منبع: اقتصاد 24

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

Markets

نیازمندی ها