کد خبر: 766602
تاریخ انتشار :

نگاه تحلیلگر/ گفت‌وگوی «نامه‌نیوز» با کامران ندری

چین و روسیه می‌توانند خلأهای اقتصادی ایران را پر کنند؟

یک تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: چین و روسیه تا حدودی در حوزه اقتصادی به ما کمک خواهند کرد، اما اولا این کمک‌ها آن‌قدر گسترده نیست که بتواند مشکلات اساسی را حل کند و ثانیا چین و روسیه در درجه نخست منافع خود را در نظر می‌گیرند.

چین و روسیه می‌توانند خلأهای اقتصادی ایران را پر کنند؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

گروه اقتصاد نامه‌نیوز: وضعیت اقتصادی این روزهای کشور باز هم دچار التهاب شده است و می‌بینیم که نرخ ارز و قیمت طلا رو به افزایش نهاده و قیمت کالاها در بازار نیز همین وضعیت را دارد. در این شرایط هم دولت و هم مجلس می‌گویند بناست تدابیری سریع برای کنترل اوضاع اقتصادی در پیش گرفته شود.‌ از سوی دیگر با بازگشت تحریم‌های پیشین شورای امنیت سازمان ملل برخی معتقدند که چین و روسیه می‌توانند دو کشوری باشند که بخشی از خلأهای اقتصادی ما را پر کنند.

کامران ندری، تحلیلگر مسائل اقتصادی، درباره این موضوع به «نامه‌نیوز» گفت: «مردم در تمام این سال‌ها با سختی‌های فراوان زندگی کرده‌اند و به همین دلیل دیگر کمتر به وعده‌های اقتصادی اعتماد می‌کنند. واقعیت آن است که اعتماد عمومی به دولت کنونی هم کاهش یافته است. دولت نتوانست به وعده‌های خود در حوزه رفع تحریم‌ها، به نتیجه رساندن مذاکرات و بهبود اوضاع اقتصادی عمل کند. در هیچ زمینه‌ای شرایط نسبت به قبل بهتر نشده است؛ تورم افزایش یافته، ناترازی‌ها بیشتر شده، مذاکرات به نتیجه نرسیده و تحریم‌های سازمان ملل نیز دوباره بازگشته است. برنامه‌های اقتصادی آقای پزشکیان نیز به‌طور شفاف برای مردم توضیح داده نمی‌شود. گفته می‌شود قرار است کالابرگ توزیع شود، اما هنوز مشخص نیست میزان آن چقدر است، چه زمانی توزیع خواهد شد و شیوه توزیع آن چگونه خواهد بود. طبیعی است که در چنین فضایی ذهنیت مردم منفی شود. این ذهنیت منفی نیز خود به بدتر شدن اوضاع منجر می‌شود؛ چراکه نگرانی‌های مردم باعث می‌شود برای حفظ سرمایه‌های خود به بازار ارز و طلا هجوم ببرند. آنها تصور می‌کنند دولت توانایی بهبود شرایط را ندارد».

او ادامه داد: «وقتی نرخ ارز به ۱۱۰ هزار تومان می‌رسد، این یک واقعیت غیرقابل انکار است. اینکه برخی می‌گویند افزایش قیمت ارز واقعی نیست و صرفا جنبه روانی دارد، نادرست است. هر عاملی که موجب این افزایش شده، باعث شده است که در واقعیت ارز به این عدد برسد یا نمی‌شود انکار کرد که قیمت یک شانه تخم‌مرغ به ۱۸۰ هزار تومان رسیده یا قیمت هر کیلو گوشت حدود یک میلیون تومان است.‌این اعداد واقعی است و جو روانی نیست زیرا مردم با همین عددها زندگی می‌کنند».

این تحلیلگر اقتصادی همچنین بیان کرد: «در هر حال وضعیت سختی را می‌گذرانیم. دور زدن تحریم‌ها هم هزینه‌های فراوانی دارد و نفت باید ارزان‌تر فروخته شود، نقل و انتقالات ارزی بسیار پرهزینه است و هزینه‌های بیمه‌های بین‌المللی هم بسیار سنگین خواهد شد. افزون بر این، استفاده از مسیرهای غیررسمی حتما زمینه‌ساز فساد و فعالیت مافیا می‌شود. اینها واقعیت‌هایی است که وجود دارد و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت».

ندری در پایان گفت: «در طول یک دهه گذشته، هر اندازه که چین و روسیه توانسته‌اند به اقتصاد ما کمک کنند، در آینده نیز احتمالا تا همان اندازه می‌توانند یاری برسانند؛ اما نباید انتظار داشت این کمک‌ها مشکلات اصلی کشور را حل کند. به‌عنوان نمونه، در سال ۹۶ نرخ ارز حدود ۳هزار و ۷۰۰ تومان بود، اما امروز به بیش از ۱۱۲ هزار تومان رسیده است. آیا کمک‌های چین و روسیه توانست نرخ تورم ما را کاهش دهند و آن را به سطح متوسط بازگرداند؟ با این اوصاف نمی‌توان حساب ویژه‌ای بر این دو کشور باز کرد. آنها تا حدودی در حوزه اقتصادی به ما کمک خواهند کرد، اما اولا این کمک‌ها آن‌قدر گسترده نیست که بتواند مشکلات اساسی را حل کند و ثانیا چین و روسیه در درجه نخست منافع خود را در نظر می‌گیرند».

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها