کد خبر: 643075
تاریخ انتشار :

علی کمساری: از منظر امام زن همانند قرآن انسان ساز است

ساعتی پیش مراسم بزرگداشت ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) و ولادت امام خمینی(ره) در حسینیه جماران، با حضور جمعی از بانوان، کارکنان موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی و کادر درمان بیمارستان قلب جماران برگزار شد.

علی کمساری: از منظر امام زن همانند قرآن انسان ساز است
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

در این مراسم رئیس موسسه در سخنانی ضمن تبریک و بزرگداشت این روز فرخنده گفت: موضوع زن یکی از پردامنه ترین و بعضا پرچالش ترین مباحثی است که درگفتمان جوامع مختلف همواره مطرح بوده و امروزه بیش از پیش به آن پرداخته می شود.

 دکتر کمساری گفت: این موضوع از زوایای مختلف، هم به لحاظ فردی و هم به لحاظ اجتماعی، یکی از مباحث جدی، پربسامد و پرچالش بوده و محل تضارب آرا و اندیشه ها است؛ آنچه مسلم است این است که موضوع زنان از مباحثی پردامنه و شاید به درازای طول عمرجوامع بشری قدمت دیرینه و پیشینه و سابقه طولانی دارد.

 کمساری افزود: دیدگاه ها نسبت به زن ها، همواره در دو نقطه متفاوت و مقابل هم بوده است. یک دیدگاه، جایگاه زن و حقوق فردی و اجتماعی زن را تنزل می دهد و از زن به عنوان یک نگاه ابزاری استفاده می کند. در این دیدگاه، به تعبیر شهید مطهری، نگاه به زن به عنوان یک شی مطرح است؛ شیء گاهی در مفهوم نامحترم و گاهی هم محترم برشمرده می شود.

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی تصریح کرد: با مطالعه در تاریخ باستان هم با این نگاه مواجه می شویم؛ بعنوان مثال وقتی مردی از دنیا می رفت، زنش را هم با او دفن می کردند! در روم باستان هم نظایر آن وجود داشت. در ایران باستان هم وضع بهتر از این نبود. با اینکه تمدن ایرانی دیرپا و کهن است اما مشاهده می شود که نگاه ابزاری همواره به زن وجود داشته و زن ها از حقوق اولیه خودشان هم محروم بوده و عموما در خدمت مرد بودند.

وی افزود: به بیان دیگر انسان ها به زن و مرد تقسیم نمی شدند؛ بلکه انسان ها، مردانی بودند که ابزارهایی در اختیارشان بوده؛ از جمله زن.

 علی کمساری گفت: در قران کریم نیز به این دیدگاه اشاره شده است؛ و می فرماید که در عصرجاهلیت وقتی به والدین خبر می دادند که صاحب فرزند دختر شده اید، صورتشان از خشم سیاه می شد! این یک تراژدی تاریخی است، که در اعراب جاهلیت قبل از بعثت پیامبر نیز مشاهده می شد.

وی افزود: این دیدگاه نادرست، غیرانسانی و غیرالهی به زن (بجز در موارد نادر) در برهه های تاریخی، در تمام تمدن ها، اقوام و ملل وجود داشت.

کمساری با اشاره به اینکه زن امروز از نگاه ابزاری به خود رنج می برد، به تشریح دیدگاه دوم در حوزه زنان در عصر کنونی پرداخت و تصریح کرد: آنچه مسلم است این است که امروزه جوامع توسعه یافته که در خدمت اقتصاد وسرمایه داری و تفکر لیبرالی است، به زن نگاه مدرن دارند؛ که البته این نگاه نیز یک نگاه ابزاری است. این دیدگاه مبتنی بر برده داری مدرن، شیک، فانتزی و مجلسی است؛ و هدف غائی آن نگاه به زن به عنوان یک ابزار محترم همراه با ستایش است. ابزاری که مثل جواهر خوب هم از آن استفاده می شود.

وی افزود: آن آزادی های حقیقی که شایسته مقام انسان است در این نگاه وجود ندارد؛ و یا حداقل مورد نقد هست.

رئیس موسسه تنظیم ونشر آثار امام خمینی با اشاره به ظهور دیدگاه سوم، بعد از این دو دیدگاهِ مبتنی بر افراط و تفریط، خاطر نشان کرد: امروز شاهد یک نقطه اعتدال در دنیای معاصر به برکت انقلاب امام خمینی در حوزه مسائل زنان هستیم که می تواند بعنوان بهترین الگو معرفی بشود.

وی افزود: این نگاه نقطه عطفی از منظر دین ایجاد کرد که با رعایت حد تعادل، خط بطلانی بر جریان افراط و تفریط حاکم بر موضوع زنان کشید.

 دکتر کمساری اظهار کرد: این دیدگاه از سوی یک مرجع تقلید دینی و یک عالم طراز اول دینی مطرح شده و دارای مبانی فکری و فقهی و دینی محکم است؛ و هیچگاه در مباحث و اظهار نظر های سیاسی نمی گنجد.

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی گفت:  نکته نخست در باره این دیدگاه این است که اساسا موضوع زن در سیره و اندیشه حضرت امام یک نگاه راهبردی بوده و یکی از طلایی ترین نقاط اندیشه حضرت امام را تشکیل می دهد. این نگاه در کنار گفتمان های طلایی دیگرِ حضرت امام از جمله گفتمان جمهوریت، استقلال، آزادی و ... قابل بررسی و ارزیابی است.

وی گفت: اگر امروز مشاهده می کنیم که در نگرش جامعه ما نسبت به زن، هیچ تفاوتی با مرد وجود ندارد این برداشت محصول یک تفکر و انقلابی است که توسط امام در نگاه ها و دیدگاه ها ایجاد گردیده است. از حمایت اجرای شرط ضمن عقد برای خانم ها گرفته تا حمایت از مشارکت سیاسی آنان، همه از مواهبی است که امام راحل برای زنان به ارمغان آورد.

وی افزود: دفاع امام از حقوق فردی و اجتماعی زنان چه در دستورات حکومتی، چه در سخنرانی ها و چه در پیام ها همه نشانگر عمق نگاه متعالی امام نسبت به زن است.

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    پیشنهاد ما

    دیگر رسانه ها