کد خبر: 650941
تاریخ انتشار :

حقوق بازنشستگان | همسان سازی حقوق بازنشستگان

خبر افزایش حقوق بازنشستگان | تصمیم جدید برای حقوق بازنشستگان تا پایان هفته

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: انتظار داریم تا آخر هفته جاری، تکلیف افزایش مستمری بازنشستگان کارگری مشخص شود.

خبر افزایش حقوق بازنشستگان | تصمیم جدید برای حقوق بازنشستگان تا پایان هفته
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

در روز های پایانی سال، تصمیمات و جلسات زیادی برای افزایش حقوق بازنشستگان توسط دولت انجام شده بود.اما تمام این جلسات بی نتیجه ماند و تاکنون افزایش حقوق بازنشستگان کارگری مشخص نشده است.حقوق بازنشستگان همواره از تبصره‌های پرچالش در جریان بررسی لوایح بودجه بوده است.حقوق بازنشستگان برای سال 1401 ، با افزایش 10 درصدی 5 میلیون تومان تعیین شده است.در ادامه به آخرین جزییات از افزایش حقوق بازنشستگان می پردازیم.

بازنشستگان کارگری در انتظار افزایش مستمری‌ها هستند و این انتظار طولانی، آن‌ها را نگران کرده است. حسن صادقی (رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری) در این رابطه می‌گوید: در حال پیگیری مساله هستیم؛ حسب تعهدی که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی داده، باید در اردیبهشت احکام جدید بازنشستگان صادر و افزایش حقوق اعمال شود. امروز ششم اردیبهشت هست اما متاسفانه دود سفیدی از دودکش دفتر مدیرعامل مشاهده نمی‌کنیم که بتوانیم امیدوار باشیم.

وی با بیان اینکه «این تاخیر نگرانی بسیار به وجود آورده» ادامه می‌دهد: سوال ما این است که چرا سازمان تعلل می‌کند و احکام جدید صادر نمی‌شود؛ مدیرعامل اسبق سازمان در دو سال مدیریت خود، یک روال عرفی درست را بنیان گذاشت که در همان ماه فروردین افزایش حقوق صورت می‌گرفت و احکام جدید صادر می‌شد. امسال این روند برخورد با موضوع افزایش حقوق بازنشستگان، عرف درست سابق را به هم می‌ریزد و همه چیز را برمی‌گرداند به قبل آن، به زمانی که ماه‌ها طول می‌کشید تا احکام سال جدید صادر شود و بازنشستگان تکلیف‌شان را بدانند.

صادقی تاکید می‌کند: مدیرعامل سازمان قول داده در اردیبهشت افزایش اعمال شده و متناسب‌سازی اجرا می‌شود؛ بنابراین باید به سرعت احکام را براساس بودجه ۱۴۰۱ تامین اجتماعی که متعهد به اجرای افزایش حقوق و متناسب‌سازی است، صادر کنند و بیش از این تکلیف قانون را معطل نگذارند.

در هفته‌های اخیر، نگرانی بازنشستگان کارگری بالا گرفته است؛ صادقی دلایل این نگرانی را برمی‌شمارد: نگران هستیم تامین اجتماعی نگاه توام با ترس به دولت داشته باشد و دولت تحکم کند و از سازمان بخواهد که سیاست‌های فرمایشی را دنبال کند؛ این در حالیست که ما در تامین اجتماعی قانون مجزا داریم و دولت تامین کننده منابع تامین اجتماعی نیست؛ اینکه خودمان را به دولت قلاب کنیم اشتباه است؛ اگر سازمان منویات دولت و سازمان برنامه و بودجه را دنبال کند، کار غیرقانونی صورت داده و به بیراهه رفته است.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با تاکید بر اینکه «تا روز کارگر تکلیف را مشخص کنند» می‌افزاید: اینکه یک نگاه به جلو و یک نگاه به عقب داشته باشند مدیریت اشتباه است و نوعی فرار از زیر بار تعهد محسوب می‌شود. ما از مدیرعامل سازمان، هیات مدیره و هیات امنای آن و شخص وزیر کار درخواست داریم هرچه سریع‌تر تا پایان هفته جاری، تکلیف این موضوع را مشخص کنند؛ وگرنه روز جهانی کارگر، بازنشستگان نسبت به مشخص نشدن تکلیف خود اعتراض خواهند کرد؛ لااقل در زمینه موضوع شفاف‌سازی کنند؛ مدیرعامل بیاید و در یک مصاحبه صریح و شفاف بگوید که افزایش حقوق براساس مصوبات شورایعالی کار و متناسب‌سازی براساس بودجه مصوب سازمان اجرا خواهد شد. خواسته‌ی ما براساس قانون است و اگر قانون اجرا شود، دیگر زمینه‌ای برای نارضایتی به وجود نمی‌آید. 

حقوق بازنشستگان

با حل مشکل ویرگول قانون بودجه، بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تامین اجتماعی در انتظار ابلاغ افزایش مستمری‌ها و صدور احکام جدید هستند.

بازنشستگان انتظار دارند مصوبات شورایعالی کار بدون کم و کاست در مورد آن‌ها اجرایی شود؛ آن‌ها می‌گویند با صدور احکام، از بلاتکلیفی و نگرانی نجات پیدا می‌کنیم.

علی دهقان‌کیا (رئیس کانون بازنشستگان کارگری تهران) نیز در این رابطه می‌گوید: انتظار داریم وضعیت مستمری بازنشستگان و میزان افزایش آن، تا ده اردیبهشت مشخص شود. هرچه زودتر احکام جدید را صادر کنند بهتر است، بازنشستگان زودتر از بلاتکلیفی و انتظار نجات می‌یابند. ابلاغ افزایش مستمری‌ها باید در نیمه‌ی اول اردیبهشت انجام شود.

مجلس افزایش مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی را از محدودیت‌های قانون بودجه ۱۴۰۱ مستثنی کرد. پیش از این میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی زمان تقریبی افزایش مستمری‌ بازنشستگی سال ۱۴۰۱ را اردیبهشت ماه اعلام کرده‌بود.

در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ محدودیت ۱۰ درصدی برای افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی تعیین شده بود. مجلس با تصحیح متن قانون این محدودیت را برداشت. با این حال احتمال کاهش دستمزد کارگران می‌تواند افزایش سالانه مستمری‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

مجلس افزایش مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی را از محدودیت‌های قانون بودجه ۱۴۰۱ مستثنی کرد. پیش از این میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی زمان تقریبی افزایش مستمری‌ بازنشستگی سال ۱۴۰۱ را اردیبهشت ماه اعلام کرده‌بود.

برای مستمری بگیران تامین اجتماعی، شنیدن چنین صبحتهایی به خودی خود باید خبری خوب تلقی شود. با این حال در روزهای گذشته نحوه افزایش حقوق دغدغه کارگران بازنشسته بود.

علت این دغدغه انشاء بخشی از قانون بودجه سال ۱۴۰۱ بود. تبصره چهارم از بند دوازده قانون بودجه امسال راجع به نحوه افزایش مستمری و حقوق شاغلان و بازنشستگان می‌گوید: کف این افزایش ۵ میلیون تومان است و سقف افزایش ها نباید بیش از ۱۰ درصد حقوق سال قبل باشد.

در زمان تصویب این قانون اثری از سازمان تامین اجتماعی نبود. بعد از انتشار متن نهایی و مصوب قانون بودجه، سازمان تامین اجتماعی هم در کنار دستگاه های مشمول این افزایش قرار گرفت.

این اتفاق برای بازنشستگان سایر سطوح موجب تولید نگرانی شد. سایر سطوح بگیران کسانی هستند که بیش از حداقل قانونی حقوق بازنشستگی می‌گیرند. مطابق قانون تامین اجتماعی سقف افزایش مستمری بازنشستگی معادل هفت برابر حداقل مزد کارگر ساده است. در ماده ۱۱۱ این قانون، حداقل مستمری با حداقل مزد مصوب شورای عالی کار برابر است. در ماده ۹۶ این قانون اما شرط افزایش مستمری سایر سطوح قرار دارد.

به موجب این بخش از قانون، مستمری بازنشستگی مشمولان باید تابعی از واقعیت های اقتصادی و هزینه های یک زندگی باشد.

 

 

به صورت مشخص شیوه نگارش بخش مربوط به افزایش حقوق قانون بودجه ۱۴۰۱ با ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی در تعارض بود. به صورت عرفی سایر مستمری سطوح با نیم نگاهی به مصوبه شورای عالی کار در مورد افزایش دستمزد سایر سطوح تعیین می‌شود.

دستمزد سایر سطوح به کارگرانی تعلق می‌گیرد که درآمد ثابتی بیش از حداقل مزد مصوب داردند. برای سال ۱۴۰۱ شورای عالی کار با افزایش ۵۷ درصدی حداقل مزد و افزایش ۳۸ درصدی سایر سطوح موافقت کرد.

واضح است که اگر برای افزایش مستمری سال ۱۴۰۱، شرط قانون بودجه جایگزین ماده ۹۶ می‌شد. حقوق بازنشستگان بالای حداقل در سقف ۱۰ درصد زیاد می‌شد و احتمال نزدیک شدن آن به رشد ۳۸ درصدی دستمزد سایر سطوح وجود نداشت.

در این اوضاع و احوال اما گویا علیرضا حیدری، نائب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری خبر جدیدی در این رابطه دارد.

در رابطه با محدودیت‌های قانون بودجه سال ۱۴۰۱ برای افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، علیرضا حیدری به تجارت نیوز گفت: سقف ۱۰ درصدی افزایش مستمری شامل حال سازمان تامین اجتماعی نمی‌شود. وی افزود: البته این محدودیت به نفع سازمان و به زیان مستمری بگیران بود. اداره تنقیح و مقررات مجلس در پاسخ به مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، این سازمان را از شمول محدودیت خارج کرد.

حیدری گفت: گویا مجلس وجود اشتباه نگارشی در بخش مربوط به افزایش حقوق سال ۱۴۰۱ را قبول دارد. در تصحیح، این موضوع به سازمان تامین اجتماعی یادآوری می‌شود. نائب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: این اتفاق هفته گذشته رخ داد. سازمان تامین اجتماعی حالا می داند که ملاک افزایش حقوق ۱۴۰۱ همان ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی است و نگارش نادرست متن قانون بودجه در رابطه با افزایش مستمری بازنشستگی اعتباری ندارد.

تصحیح اشتباه موجود در متن قانون بودجه می تواند برای کارگران بازنشسته خبر خوبی باشد. اما این اتفاق به معنی راحت شدن خیال حقوق بگیران تامین اجتماعی از بابت افزایش حقوق ۱۴۰۱ است؟

در روزهای گذشته خبر ناخوشایند دیگری منتشر شد. احتمال بازبینی مصوبه دستمزدهای شورای عالی کار و کاهش حقوق کارگران، خبریست که اگر محقق شود می تواند بر حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی تاثیر بگذارد.

به صورت مشخص زمزمه کاهش افزایش ۳۸ درصدی دستمزد سایر سطوح مطرح است. به دلیل تبعیت عرفی افزایش حقوق بازنشستگی سایر سطوح از افزایش مزد سایر سطوح، بازبینی دستمزدهای سال ۱۴۰۱ می تواند بر حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی تاثیر بگذارد.

در بهترین حالت ممکن است پرونده افزایش مستمری های سازمان تامین اجتماعی به بعد از قطعی شدن تغییرات احتمالی افزایش مزد کارگران منوط شود. این اتفاق به معنی آن است که سازمان تامین اجتماعی همچنان حقوق بازنشستگان خود را تا روشن شدن قضیه به صورت علی الحسابی پرداخت کند.

از طرف دیگر اگر فشار کارفرمایان برای کاهش افزایش مربوط به دستمزد سایر سطوح ادامه یابد. احتمال تبعیت سازمان تامین اجتماعی از شرایط جدید باهم وجود دارد.

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    پیشنهاد ما

    Markets

    دیگر رسانه ها