کد خبر: 684941
تاریخ انتشار :

علائم زردی در نوزادان چیست؟ + روش‌های درمان زردی نوزاد

به محض تشخیص بیماری زردی برای نوزاد باید درمان آغاز شود چرا‌که حتی اگر بیماری در نوزاد خفیف باشد، در صورت درمان نشدن می‌تواند شدت پیدا کند.

علائم زردی در نوزادان چیست؟ + روش‌های درمان زردی نوزاد
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

زردی در نوزادان بیماری شایعی است که معمولاً علائم آن در همان روزهای اول تولد ظهور می‌کند. اما با پدیدار شدن این علائم و اطلاع پزشک به پدر و مادر نوزاد، آنها دچار نگرانی زیادی می‌شوند و دستپاچه به دنبال راه درمان کودک خود می‌گردند.

اما زردی در نوزدان به چه دلیل رخ می‌دهد و راه‌های درمان آن چیست؟ در این مطلب قصد داریم به این موضوع بپردازیم.

بیماری زردی نوزاد چیست؟

بیلی‌روبین یکی از فاکتورهای موجود در گلبول قرمز خون است که گاهی مقدار آن افزایش پیدا می‌کند و علائم این بیماری در نوزادان تازه متولدشده دیده می‌شود. این بیماری بسته به شدت آن می‌تواند باعث زرد شدن سفیدی چشم‌ها و پوست نوزاد شود.

نکته قابل توجه در مورد این بیماری سهل‌انگاری نسبت به درمان آن است. بهتر است چنانچه پزشک معالج بیماری زردی برای نوزاد را تشخیص داد درمان آن آغاز شود چرا‌که حتی اگر بیماری در نوزاد خفیف باشد، در صورت درمان نشدن می‌تواند شدت پیدا کند و عوارض جبران‌ناپذیری نظیر اختلالات مغز و اعصاب یا مشکلات حرکتی و حتی ذهنی در کودک پدید بیاورد.

یکی از دلایل بروز این بیماری در نوزادان، می‌تواند میزان کم شیردهی مادر در روزهای نخست بعد از زایمان باشد. زردی فیزیولوژیک عموماً در نوزادان نارس دیده شده و پنج تا هفت روز بعد از تولد به اوج خود می‌رسد. از دیگر دلایل بروز بیماری زردی در نوزادان می‌توان به تفاوت گروه خونی مادر و نوزاد، کم بودن میزان شیردهی مادر، کم‌آبی و نژاد اشاره کرد.

علائم زردی در نوزادان

اقدام فوری برای درمان زردی بسیار مهم است اما پیش از آن باید با علائم و نشانه‌های این بیماری در نوزاد آشنا شوید و در صورت مشاهده هر یک از نشانه‌های زیر سریعاً نوزاد را نزد پزشک ببرید:

تب بالا و در برخی موارد تب خفیف

زردی ادرار

بی‌رنگی مدفوع

زرد شدن سفیدی چشم که معمولاً از گوشه‌های چشم به طرف داخل شروع می‌شود.

گریه‌های مکرر و با صدای بلند

ضعف و ناتوانی در مکیدن شیر

زرد شدن پوست صورت.

غالباً این بیماری در ۷۲ ساعت آغازین پس از تولد نوزاد خود را بروز می‌دهد اما در مواردی نوزاد یک هفته پس از تولد دچار زردی شده است، بنابراین تا حداکثر ۱۰ روز نشانه‌ها و علائم را جدی بگیرید.

روش‌های درمان زردی نوزاد

اگر نوزاد دچار زردی شد درمان او باید فوراً تحت نظر پزشک آغاز شود. معمولاً برای موارد حاد و شدید استفاده از دستگاه و بستری شدن در بیمارستان توصیه می‌شود.

اما در موارد خفیف‌تر می‌توان از راه‌های درمانی زیر نیز کمک گرفت:

نور لامپ مهتابی

روشن کردن یک لامپ مهتابی در اتاقی که نوزاد در آن حضور دارد می‌تواند تاثیر خوبی بر رفع زردی بگذارد چراکه نور سفید-آبی به از بین بردن این بیماری کمک می‌کند.

مصرف شیرخشت و ترنجبین

قدیمی‌ها عامل این بیماری را گرم‌مزاجی در نوزادان به‌ویژه نوزادان پسر می‌دانستند و برای رفع این گرمی ترکیبی از ترنجبین، شیرخشت و عرق کاسنی را چند بار در طول روز به مادر می‌دادند و اعتقاد داشتند این خنکی از طریق شیردهی مادر به نوزاد منتقل شده و در رفع زردی نوزاد بسیار موثر است.

قطع شیردهی مادر

همان‌طور که اشاره شد گاهی زردی ناشی از میزان کم شیردهی مادر یا زردی شیر مادر است. به همین خاطر قطع کردن موقت شیردهی مادر به کودک می‌تواند در روند بهبود بیماری زردی نوزاد کمک کند. البته باید توجه داشته باشید که استفاده از شیشه شیر برای تغذیه کودک با شیرخشک می‌تواند سبب قهر کودک با سینه مادر شود. بنابراین بهتر است این کار به وسیله سرنگ انجام شود تا بعد از چند روز کودک دوباره شیر مادر را بپذیرد. 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

هنگامی که علائم زردی در نوزاد پدیدار شد، در صورتی که با درمان خانگی طی یکی دو روز رفع یا کم نشود، باید به پزشک مراجعه و درمان را سریع آغاز کرد. معمولاً از آغاز درمان حداکثر دو هفته طول می‌کشد تا علائم زردی به طور کامل از بین برود.

منبع: اعتمادآنلاین

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما