تحلیل «نامهنیوز»؛
چهار فرضیه درباره راهبرد انتخاباتی اصلاحطلبان
برخلاف پیشبینیهای گذشته اکنون میتوان گفت که قریب به اتفاق اصلاحطلبان خواهان مشارکت همهجانبه در انتخاباتاند.
گروه سیاست نامهنیوز: تحرکات جبهه اصلاحات در آستانه انتخابات مجلس مشهود است. طیفهایی اصلاحطلب خود را آماده ورود به انتخابات میکنند و شنیدههای حاکی از آن است که اصلاحطلبان مشغول تهیه لیست انتخاباتیاند. در شرایط کنونی چند نکته درباره راهبردهای انتخاباتی اصلاحطلبان به ذهن میرسد:
۱. طیف اندکی از اصلاحطلبان هنوز قائل به عدم مشارکتاند. تا چندی پیش میشد عدم مشارکت را یکی از راهبردهای احتمالی اصلاحطلبان در نظر گرفت اما در شرایط کنونی و به ویژه با مشخصشدن نتایج بررسی صلاحیتها این طیف در اقلیت کامل قرار گرفته است و جز یک حزب و تعداد بسیار اندکی از اصلاحطلبان که دیگر باید آنها را در زمره اپوزیسیون گنجاند، حزب یا افراد دیگری نیستند که از عدم مشارکت حمایت کنند؛ بنابراین اکنون نمیتوان گفت که عدم مشارکت جزو راهبردهای اصلاحطلبان است.
۲. ورود با هویت اصلاحطلبی یکی از راهبردهای احتمالی اصلاحطلبان است. احزابی مانند اعتماد ملی، مردمسالاری و پیشروی اصلاحات تا اینجای کار گرچه به جدیت خواهان ورود به انتخابات هستند اما در عین حال میگویند باید صرفا با نیروهای اصلاحطلب وارد انتخابات شد و فعلا هرگونه ائتلاف با اعتدالیها را رد میکنند.
۳. حزب کارگزاران سازندگی به عنوان میانهروترین حزب اصلاحطلب و البته یکی از تأثیرگذارترین احزاب در تصمیمسازیهای تشکیلاتی باور دارد برای استفاده از تمام ظرفیتها باید به سمت ائتلاف با اعتدالیها که همان نزدیکان روحانی با محوریت حزب اعتدال و توسعه هستند، برویم. کارگزاران میگوید مهم نفرات نیست، بلکه از ائتلاف هر نیرویی که تفکرات اصلاحطلبانه دارد باید استقبال کرد.
۴. اعتدالیها هم در این بین برنامههای خودشان را دارند. حسن روحانی شخصا وارد انتخابات خبرگان شده است و گفته میشود میخواهد نیروهایی نزدیک به خود را وارد مجلس کند. اعتدالیها میدانند که به صف طیفی خودشان رأی بالایی نخواهند داشت؛ به همین دلیل سعی آنها بر مجاب کردن اصلاحطلبان به ائتلاف است و همانطور که در نکات دو و سه گفته شد، هنوز بر سر ائتلاف میان اصلاحطلبان اتفاق نظر وجود ندارد.
۴. در این بین نباید از تأثیرگذاری سید محمد خاتمی عبور کرد. او گرچه مانند سابق نفوذ کلام در میان سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان ندارد اما ورودش به انتخابات و موضعگیری صریحش دو کارکرد مهم میتواند داشته باشد؛ نخست آنکه اصلاحطلبان را حول تصمیمی واحد منسجم میکند و دیگر اختلاف نظرهای مذکور کنار میرود و دوم آنکه به هر حال همچنان میتواند طیفهایی زیادی از بدنه اجتماعی اصلاحطلبان را قانع به حضور پای صندوقهای رأی کند. تا چندی پیش تصور میشد مواضع خاتمی مانند سابق معتدل نیست و به سمت مواضع اتحاد ملتیها گرایش پیدا کرده است اما باید دید بعد از توصیهها و تأکیدات اخیر رهبر انقلاب مبنی بر آنکه هرکه با انتخابات مخالفت کند با جمهوری اسلامی و اسلام مخالفت کرده است، نظر خاتمی چگونه میشود؟ او همواره سعی کرده به هر شکلی که شده خود را درون نظام تعریف کند و حالا هم پیشبینی میشود از خط قرمز مهم نظام یعنی انتخابات عبور نکند.
در پایان گفتنی است که با همه این فرضیهها اما یک موضوع روشن شده است؛ آنکه اصلاحطلبان بر خلاف پیشبینیهای گذشته در انتخابات پیش رو حضوری گسترده و احتمالا تأثیرگذار خواهند داشت.
دیدگاه تان را بنویسید