کد خبر: 754264
تاریخ انتشار :

تحلیل روزنامه اسرائیلی از موضع غیرمنتظره عربستان در مقابل مذاکرات ایران و آمریکا

هاآراتص می‌نویسد: عربستان سعودی دشمن راهبردی و ایدئولوژیک ایران، و کشوری که می‌توانست محور اصلی ائتلاف دفاعی منطقه‌ای علیه ایران باشد اکنون مانعی در برابر حمله به ایران شده است.

تحلیل روزنامه اسرائیلی از موضع غیرمنتظره عربستان در مقابل مذاکرات ایران و آمریکا
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش روزنامه هاآراتص، جدول زمانی تعیین شده از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای امضای توافق هسته‌ای جدید با ایران به سرعت رو به پایان است. در ۷ آذر ماه سال گذشته، ترامپ اعلام کرد که نامه‌ای به رهبر ایران ارسال کرده است. می‌توان حدس زد که مهلت رسمی تعیین شده از سوی ترامپ برای ایران، ماه می‌جاری و همزمان با سفر ترامپ به عربستان سعودی به پایان برسد.

در ادامه این گزارش آمده است: با این حال، تاریخ امضای توافق نامه‌ها همیشه قطعی و از پیش تعیین شده نیستند و با توجه به اینکه ایران و آمریکا تاکنون سه دور مذاکرات هسته‌ای برگزار کردند و این مذاکرات بنابر گزارش‌های طرفین با پیشرفت‌هایی هم همراه بوده است، می‌توان اینگونه فرض کرد که توافق با ایران ممکن است فراتر از زمان تعیین شده از سوی آمریکا به زمان بیشتری نیز نیاز داشته باشد.

از سوی دیگر، بیانیه اخیر وزارت امور خارجه عمان مبنی بر اینکه دیدار برنامه‌ریزی شده بین دو هیئت ایران و آمریکا در رم «به دلایل لجستیکی» به تاریخی که طرفین بر سر آن توافق کنند، موکول خواهد شد، نشان می‌دهد که جدول زمانی مذاکرات میان ایران و آمریکا، ماهیت مستقل خود را دارد.

علاوه بر آن، با وجود اظهارات عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران مبنی بر آمادگی ایران برای سرعت بخشیدن به روند مذاکرات، هنوز مشخص نیست که چرا مذاکراتی که گفته می‌شد «مفید» و «بسیار خوب» بوده و احتمال امضای توافق را پیش برده است، اکنون به تعویق افتاد.

از نظر مفهوم «دلایل لجستیکی» می‌توان اینگونه فرض کرد که هتل محل اقامت هیئت‌ها ممکن است نیاز به تهیه ملحفه یا پر کردن بار با نوشیدنی‌های غیرالکلی برای ایرانی‌ها تا روز شنبه داشته باشد. 

هاآراتص با نوشتن اینکه مرحله فعلی مذاکرات شاید پیچیده‌ترین مرحله باشد، زیرا دو طرف در مورد به اصطلاح «جنبه‌های فنی» توافق بحث خواهند کرد، می‌نویسد: یادآوری این نکته مهم است که ایران با ازسرگیری مذاکرات با ایالات متحده بر پایه این درک موافقت کرد که حتی اگر محدودیت‌هایی را در زمینه غنی‌سازی اورانیوم بپذیرد، می‌تواند پروژه هسته‌ای خود را «برای اهداف صلح‌آمیز» ادامه دهد.

به نوشته هاآرتص، پس از آن، ویتکاف اظهاراتی متناقض با سخنان اولیه‌اش منتشر کرد، اما این واقعیت که ایران مذاکرات را متوقف نکرد، نشان می‌دهد که مواردی که نمایندگانش در اتاق‌های مذاکره شنیده‌اند، با آن‌چه در رسانه‌ها مطرح می‌شود متفاوت بوده‌اند و این‌که شرط اساسی‌ای که ایران برای ادامه مذاکرات مطرح کرده بود، همچنان حتی از نگاه آمریکا نیز سرجای خود است.

این رسانه اسرائیلی در ادامه ادعا کرد: آن‌چه ایران به دنبالش است، ساختن دیواری سیاسی و مستحکم است تا ضعف موقعیت نظامی خود را جبران کند.

در ادامه این گزارش آمده است: روسیه و چین، دو متحد راهبردی ایران، از محتوای مذاکرات با ایالات متحده کنار گذاشته شده‌اند. بر اساس توافقات راهبردی‌ای که میان آنها و ایران امضا شده، این دو کشور الزامی برای کمک به ایران در صورت حمله نظامی علیه آن ندارند. در این میان، کفه ترازو به‌سوی همسایگان عرب، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات، سنگینی می‌کند. در ۱۷ آوریل، «خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان و برادر «محمد بن سلمان» ولی‌عهد و حاکم واقعی این کشور، وارد تهران شد و پیامی از پادشاه سلمان برای رهبر ایران به همراه داشت.

به نوشته هاآراتص: این دیداری تاریخی بود که در سراسر منطقه خاورمیانه بازتاب یافت و پس از دهه‌ها انجام گرفت چرا که تا آن زمان هیچ نماینده بلندپایه‌ای از خاندان سلطنتی عربستان به ایران نرفته بود. زمان‌بندی این سفر که در آستانه دور دوم مذاکرات میان آمریکا و ایران انجام شد تصادفی نبود. شاهزاده خالد چهره‌ای شناخته‌شده در واشنگتن است و برای مدتی طولانی سفیر عربستان در ایالات متحده بود.

سفر شاهزاده خالد به ایران را «علیرضا عنایتی»، سفیر ایران در عربستان، این‌گونه توصیف کرد: «با سفر وزیر دفاع عربستان، ما وارد دوره‌ای تازه در روابط دو کشور شده‌ایم.»

این گزارش ادامه می‌دهد: دو سال پس از ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان، هنوز نمی‌توان طرح مشخصی برای یک اتحاد اقتصادی میان آنها تشخیص داد، چه رسد به اتحاد راهبردی. با این حال، پیام روشن است: عربستان سعودی، همان‌طور که علناً اعلام کرده، خواهان جنگی جدید در منطقه میان آمریکا و اسرائیل با ایران نیست.

به‌گزارش وب‌سایت «أمواج» که در زمینه مسائل ایران و عراق تخصص دارد، پیام پادشاه سلمان به رهبر ایران حاوی حمایت آشکار از مذاکرات جاری ایران با ایالات متحده است؛ او تهران را تشویق کرده است تا به توافقی دست یابد که ثبات را برای منطقه به همراه آورد. این موضع کاملاً برخلاف موضع عربستان در سال ۲۰۱۵ است، زمانی که این کشور به شدت با توافق هسته‌ای اولیه ایران و آمریکا مخالفت کرده بود.

وب‌سایت «أمواج» همچنین گزارش می‌دهد که شاهزاده خالد پیشنهاد میانجی‌گری میان آمریکا و ایران را مطرح کرده و امکان دعوت از چهره‌های بلندپایه ایرانی به عربستان را همزمان با سفر ترامپ به این کشور بررسی کرده است. امارات نیز در این موضع با عربستان همسو است و خود تمایل داشت میزبان مذاکرات باشد، اما ایران به دلیل روابط امارات با اسرائیل این پیشنهاد را رد کرد.

این گزارش می‌افزاید: در شرایطی که ترامپ انتظار دارد عربستان حدود یک تریلیون دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند و ابوظبی نیز درباره سرمایه‌گذاری مشابهی در تلاش است، تصمیم‌گیری برای آغاز جنگ علیه ایران دیگر بر مبنای مواضع اسرائیل، رژیمی که حتی جایگاه ناظر هم در این فرآیند ندارد، نیست.

هاآراتص در پایان نوشته است: بر همین اساس، عربستان سعودی دشمن راهبردی و ایدئولوژیک ایران، و کشوری که می‌توانست محور اصلی ائتلاف دفاعی منطقه‌ای علیه ایران باشد اکنون مانعی در برابر حمله به ایران شده است.

منبع: رویداد 24

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما