چرخش دوباره ویتکاف
نشانههایی از بازگشت واقعگرایی در واشنگتن به چشم میخورد و به نظر میرسد آمریکاییها دستکم موقتاً از برخی مطالبات غیرواقعبینانه خود عقبنشینی کردهاند و قرار است دوباره پشت میز مذاکرات بنشینند.

در پی سه دور گفتوگوی غیرمستقیم میان ایران و آمریکا که با میانجیگری عمان و بهصورت هفتگی برگزار شد، دور چهارم این مذاکرات با وقفهای ناگهانی مواجه شد. اگرچه در ابتدا طرف عمانی اعلام کرد که دلایل لجستیکی عامل این تاخیر بوده، اما برخی منابع مطلع خبر از بروز اختلافات داخلی در دولت آمریکا دادند، تا جایی که حتی کنارهگیری چهره تندرو و ضد ایرانی، «والتز»، یکی از نشانههای این تنشها ارزیابی شده است.
با این حال، «روبیو»، وزیر خارجه آمریکا، پس از کناره گیری والتز بار دیگر بر خواستهای پافشاری کرده که از همان آغاز خط قرمز ایران اعلام شده بود: حذف کامل غنیسازی اورانیوم در ایران. این اظهارات با واکنش سریع و قاطع مقامات جمهوری اسلامی ایران مواجه شد و سید عباس عراقچی رسما اعلام کرد که طرح این موضوع یعنی پایان مذاکرات.
کمی بعد «دونالد ترامپ» نیز در گفتوگویی، موضعی مشابه اتخاذ کرد، اما در بیانی مبهمتر که مشخص نمیکرد هدف نهاییاش برچیدن غنیسازی است یا ایجاد مانع برای دستیابی تهران به سلاح هسته ای. او دراین باره اظهار کرد: «خواستار برچیدن کامل برنامه هستهای ایران هستم. آمادهام نظرات مربوط به استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را بشنوم اما این برنامهها میتوانند به جنگ نظامی منتهی شوند. توافق با ایران ساده است، من فقط نمیخواهم آنها سلاح هستهای داشته باشند.»
با این حال، بسیاری از تحلیل گران بر این باورند که ترامپ درک دقیقی از جزئیات پرونده هستهای ایران ندارد و مواضع متناقضش در سخنرانیهای مختلف نیز گواهی بر همین موضوع است.اکنون اما نشانههایی از بازگشت واقعگرایی در واشنگتن به چشم میخورد و به نظر میرسد آمریکاییها دستکم موقتاً از برخی مطالبات غیرواقعبینانه خود عقبنشینی کردهاند و قرار است دوباره پشت میز مذاکرات بنشینند. در همین راستا، یک منبع مطلع به نورنیوز اعلام کرد که دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن، روز یک شنبه ۲۱ اردیبهشت در مسقط، پایتخت عمان برگزار خواهد شد.
«استیو ویتکاف»، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه نیز این خبر را تایید کرده و در گفتوگو با پایگاه خبری آکسیوس اظهار کرد: «مذاکرات در مسیر مثبتی قرار دارد و امیدواریم تا پایان هفته جاری، دور جدید گفتوگوها برگزار شود.»
او همچنین تاکید کرد که دولت آمریکا بهدنبال حلوفصل مسئله هستهای ایران از مسیر دیپلماسی است و افزود: «ما پیشرفت کردهایم و رئیسجمهور مصمم است اگر راهی باشد، این مسئله را از طریق مذاکره حل کند.»
با این حال، ویتکاف احتمال داد که سفر قریبالوقوع ترامپ به منطقه، تنها مانع برای برگزاری این دور از گفتوگوها باشد؛ هرچند تاکید کرد که برنامهریزی برای مذاکرات همچنان ادامه دارد.
در همین راستا میدل ایست آی در گزارشی نوشت که دولت ترامپ در حال انتقال یک سامانه پدافند هوایی پاتریوت از اسرائیل به اوکراین است. این موضوع را یک مقام آمریکایی روز دوشنبه به وبسایت Middle East Eye تایید کرد. این سامانه پس از تعمیر و بازسازی به اوکراین فرستاده خواهد شد.
با این حال، یک مقام کنونی دولت آمریکا و یک مقام سابق به MEE گفتند که انتقال سامانه پاتریوت ممکن است حامل پیامی به ایران نیز باشد؛ پیامی مبنی بر این که دولت ترامپ آمادگی دارد تنشها در منطقه را کاهش دهد، در حالی که همچنان به مذاکرات هستهای ادامه میدهد.
منبع: روزنامه خراسان
دیدگاه تان را بنویسید