نقشه ترامپ برای غرب آسیا/ پشتپرده آشتی با یمن، مذاکره با ایران و سفر به منطقه/ خاورمیانه منفجر می شود؟
ترامپ می خواهد همه طرف های درگیر در خاورمیانه را راضی نگه دارد اما این استراتژی با یک مشکل بزرگ مواجه است. جمله ای منتسب به سقراط، فیلسوف بزرگ یونانی، است که می گوید: «اگر کسی بخواهد همه را از خود راضی نگه دارد، در نهایت، همه را از خود ناراضی می کند.»

انتشار اخبار مختلف دربارۀ خاورمیانه باعث تعجب و گاه حیرت ناظران شده است. نشر اخبار متعدد درباره این منطقه استراتژیک بسیاری را مطمئن کرده که قرار است به زودی اتفاقات خاصی در خاورمیانه بیفتد. بد نیست به برخی از اخبار نقل شده از رسانه ها در روزهای اخیر اشاره داشته باشیم. پر واضح است که برخی از این اخبار صرفا گمانه زنی رسانه های خارجی هستند و لزوما با واقعیت پیوند ندارند. با این حال، همگی نشان دهنده حوادثی هستند که قرار است در خاورمیانه رخ دهد.
چند خبر مهم درباره خاورمیانه
الف. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اعلام کرد که با حوثی های یمن به توافق رسیده و میان واشنگتن و صنعاء توافق حاصل شده است. ترامپ اعلام کرد که دیگر شهرهای یمن را بمباران نمی کند و طبق توافق، یمن نیز به کشتی های تجاری در دریای سرخ و باب المندب حمله نخواهد کرد.
ب. یمن با یک موشک هایپرسونیک رهگیری نشده به فرودگاه بن گوریون تل آویو حمله کرد. اسرائیل نیز طی دو شب با جنگنده های خود به بندر الحدیده و فرودگاه صنعاء حمله کرد و خساراتی را به مردم یمن وارد آورد. نکته مهم این است که طبق اعلام مقامات انصارالله، توافق یمن و آمریکا شامل اسرائیل نمی شود و انصارالله حملات خود به اراضی اشغالی را، در صورت صلاح دید، ادامه خواهد داد.
ج. قرار است تا هفته آینده دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا برگزار شود. ترامپ دیدگاه های متناقضی درباره فعالیت هسته ای ایران داشته و دارد. او در مصاحبه اخیرش با ان بی سی از طرفی گفته ایران باید تمام تاسیسات هسته ای خود را برچیند و از طرف دیگر، تاکید کرده که مشکلی با فعالیت هسته ای صلح آمیز و غیرنظامی ندارد. مذاکرات ایران و آمریکا در حالی ادامه پیدا خواهد کرد که یک هفته به تعویق افتاد. برخی رسانه ها مانند سی ان ان مدعی شده اند علت تعویق مذاکرات، تلاش آمریکا برای حل مساله یمن بوده و گفتگوهای هسته ای ارتباطی مستقیم با صلح در یمن داشته است.
د. قرار است دونالد ترامپ به زودی به خاورمیانه سفر کند. او گفته قرار است در این سفر به کشورهای عربی برود و قصد سفر به اراضی اشغالی را ندارد. برخی رسانه های آمریکایی مدعی شده اند که آمریکا قرار است در این سفر نام خلیج فارس را به نام جعلی عربی تغییر دهد. این شایعات با واکنش تند مقامات ایران مواجه شد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، بعد از این شایعه نوشت: « امیدوارم شایعات مضحکی که در مورد نام خلیج فارس وجود دارد، چیزی بیش از یک کمپین دروغپراکنی توسط افراد «همیشه جنگطلب» برای خشمگین کردن ایرانیان در سراسر جهان و تحریک آنها نباشد.»
ه. جنگ در غزه مجددا به اوج خود رسیده است. کابینه اسرائیل و ارتش این رژیم چند روز پیش طرحی تصویب کرد که طبق آن، اگر تا پایان سفر دونالد ترامپ به منطقه در هفته آینده، توافقی بر سر گروگان ها با حماس حاصل نشود، ارتش رژیم صهیونیستی حمله بزرگ خود را علیه حماس در نوار غزه، با نام «ارابههای گیدئون»، آغاز خواهد کرد. هدف این حمله تصرف بخش وسیعی از شمال و مرکز غزه است. برخی رسانه های آمریکایی مدعی شده اند که در موضوع غزه، ترامپ به نتانیاهو چراغ سبز داده هرطور که دوست دارد، عمل کند.
طرح ترامپ برای خاورمیانه
اخبار ذکر شده در بخش قبل، اگر درست باشند، نشان می دهند که قرار است تغییرات ژئوپلیتیک مهمی در خاورمیانه رخ دهند. به نظر می رسد دونالد ترامپ می خواهد مسائل خاورمیانه را حل کند تا بعد از ناکامی در حل بحران اوکراین، با یک ناکامی بین المللی دیگر مواجه نشود. او چند هدف مهم را در خاورمیانه دنبال می کند:
الف. رفع اختلاف با ایران از طریق حل مساله هسته ای و رفع تحریم ها
ب. راضی کردن اسرائیل با دادن آزادی عمل در غزه
ج. رفع اختلاف با گروه های مقاومت از طریق مصالحه با ایران و یمن
د. کسب رضایت کشورهای عربی و دور کردن آنها از چین با دادن امتیازات سیاسی
مشکل بزرگ ترامپ در خاورمیانه
به نظر می رسد ترامپ می خواهد همه طرف های درگیر در خاورمیانه را راضی نگه دارد اما این استراتژی با یک مشکل بزرگ مواجه است. جمله ای منتسب به سقراط، فیلسوف بزرگ یونانی، است که می گوید: «اگر کسی بخواهد همه را از خود راضی نگه دارد، در نهایت، همه را از خود ناراضی می کند.»
این جمله به خوبی سرنوشت استراتژی خاورمیانه ای ترامپ را نشان می دهد. ترامپ سعی دارد با دادن امتیاز به طرفهای درگیر آنها را به صلح اجباری وادار کند اما مشکلات طرفهای درگیر مبنایی هستند و بعید است به این راحتی ها حل شوند. برای مثال، اگرچه انصارالله با آمریکا صلح کرده اما اگر اسرائیل شروع به تصرف خاک غزه کند، احتمالا حملات خود به اراضی اشغالی را بیشتر کرده و حتی ممکن است حملات به دریای سرخ را هم از سر بگیرد.
همچنین، در صورت واقعی بودن طرح تغییر نام خلیج فارس، ایران ممکن است زیر میز مذاکرات زده و مساله هسته ای را هم کان لم یکن بگذارد.
از طرف دیگر، ایران بارها گفته اصل غنی سازی اورانیوم خط قرمزش است و بعید است در مذاکرات پیش رو بپذیرد که غنی سازی خود را به صورت کامل تعلیق کند. اما اگر آمریکا اصل غنی سازی اورانیوم توسط ایران را بپذیرد، اسرائیل با یک شکست بزرگ مواجه خواهد شد و بعید نیست تلاش کند که توافق ایران و آمریکا را به هر طریقی به هم بزند.
تمام مطالب فوق نشان می دهد که طرح ترامپ با چالش های زیادی مواجه است و بعید است به این راحتی ها به موفقیت برسد.
منبع: خبر فوری
دیدگاه تان را بنویسید