ترامپ بازار انرژی روسیه را قورت داد! توافق تاریخی با اروپا امضا شد
دونالد ترامپ و اورزولا فن درلاین در دیدار روز یکشنبه در اسکاتلند بر سر تعرفه ۱۵ درصدی برای واردات محصولات اروپایی به آمریکا موافقت کردند. این توافق بیشتر محصولات اتحادیه اروپا را شامل میشود، با این حال برخی از تولیدات کشورهای این اتحادیه تحت برنامه «صفر در برابر صفر» از تعرفه معاف خواهند بود.

این توافق که پیش از ضربالاجل اعلام شده اول اوت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا حاصل شد، از وقوع جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ دنیا جلوگیری کرد.
بر اساس مفاد این توافق، اکثر صادرات اتحادیه اروپا به بازار آمریکا مشمول تعرفهای ۱۵ درصدی خواهند شد. با این حال، جزئیات تعرفهای که برای صادرات آمریکا به اروپا تعیین شده، هنوز مشخص نیست.
دونالد ترامپ پس از دیدار با اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا گفت: «فکر میکنم این که امروز به جای بازی کردن به توافق رسیدیم، فوقالعاده است. این بزرگترین توافقی است که تاکنون امضا شده است.»
خانم فن درلاین گفت: «توافق عظیمی است. این توافق ثبات و پیشبینیپذیری به همراه خواهد داشت. این برای کسبوکارهای دو سوی اقیانوس اطلس بسیار مهم است.»
او افزود که تعرفه ۱۵ درصدی «شامل همهچیز و یکپارچه» خواهد بود و از اعمال سایر عوارض گمرکی جلوگیری میکند.
رئیس کمیسیون اروپا ضمن تاکید بر آزاد بودن بازار اروپا، تصریح کرد: «مذاکرات سختی بود اما به نتیجه خوبی رسیدیم».
ترامپ این توافق را قدرتمند و برای دوطرف «رضایتبخش» دانست.
دونالد ترامپ در ماه آوریل تعرفه ۲۰ درصدی بر واردات از اتحادیه اروپا اعلام کرد و اوایل ماه جاری نیز در نامهای به فن درلاین اتحادیه اروپا را به اعمال تعرفه ۳۰ درصدی تهدید کرده بود. اما درنهایت بر سر تعرفه ۱۵ درصدی کنونی به توافق رسید.
اما از سوی دیگر، فن درلاین مذاکرات را با پیشنهاد توافق «صفر برابر صفر» شروع کرده بود و توافق کنونی برای اتحادیه اروپا به نوعی عقبنشینی محسوب میشود.
رئیس کمیسیون اروپا پیشتر هشدار داده بود که این کمیسیون چندین فهرست از اقدامات متقابل تعرفههای آمریکا، مجموعا به ارزش ۹۳ میلیارد دلار آماده کرده است. با این حال، به دلیل اختلاف نظرهای عمیق میان کشورهای عضو، هیچکدام از این اقدامات عملی نشدند. درحالی که فرانسه و اسپانیا خواهان برخورد سخت با واشنگتن بودند، آلمان و ایتالیا بر لزوم دستیابی فوری به توافق تاکید داشتند.
آیا این پایان ماجرا است؟
پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ کالاهای اتحادیه اروپا در آمریکا مشمول تعرفه ۴.۸ درصدی میشدند. به نظر میرسد که توافق روز یکشنبه شامل افزایش ۱۰ درصدی این تعرفه برای رسیدن به نرخ ۱۵ درصد شود.
خودروهای تولید اتحادیه اروپا که امروز با تعرفه ۲۷.۵ درصد وارد بازار آمریکا میشوند نیز قرار است مشمول تعرفه جدید ۱۵ درصدی شوند. همچنین برای هواپیما و قطعات وابسته، تجهیزات تولید نیمههادی، مواد خام حیاتی و برخی محصولات شیمیایی و کشاورزی برنامه «صفر در برابر صفر» اعمال خواهد شد.
فن درلاین درباره برنامه «صفر در برابر صفر» گفت: «ما تلاش میکنیم محصولات بیشتری را به این فهرست اضافه کنیم.»
به گفته او، اتحادیه اروپا همچنین متعهد شده است برای جایگزینی نیاز به روسیه، سالانه بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار از آمریکا گاز طبیعی مایع (LNG)، نفت و سوختهای هستهای بخرد. این تعهد قرار است در پایان دوره ریاست جمهوری آقای ترامپ به حدود ۷۰۰ میلیارد دلار برسد.
رئیس کمیسیون اروپا در پاسخ به این که آمریکا چه امتیازاتی در این مذاکرات داده است، با اشاره کلی به «رونق مشترک» گفت: «عدم توازن تجاری نقطه آغاز بود، ما مازاد داشتیم و آمریکا کسری. میخواستیم رابطه تجاری را بازتنظیم کنیم و طوری این کار را بکنیم که تجارت بین دو سوی اقیانوس ادامه یابد.»
هیات مذاکرهکننده اتحادیه اروپا در مرحله پایانی گفتگوها دریافت که ترامپ حاضر به پذیرش نرخ پایینتر از ۱۵ درصد نیست. این نرخ اگرچه هنوز برای اتحادیه اروپا بالا است، اما در صورتی که معافیتهایی برای بخشهای استراتژیک در نظر گرفته شود، قابلقبول خواهد بود.
با توجه به حجم بالای صادرات دارو از اروپا به آمریکا، یکی از نگرانیهای اصلی در طول مذاکرات موضوع دارو بود. کاخ سفید بررسی رسمی واردات دارو را آغاز کرده است. این اقدام ممکن است به وضع تعرفههای ویژه منجر شود.
ترامپ در ابتدای نشست داروها را مستثنا از توافق دانست و گفت: «ما باید داروها را در خاک آمریکا بسازیم و تولید کنیم. داروها از اهمیت ویژهای برخوردارند و نمیخواهیم وابسته به کشورهای دیگر باشیم.»
با این حال، فن درلاین در پایان نشست گفت که داروهای ساخت اتحادیه اروپا نیز مشمول تعرفه ۱۵ درصدی خواهند شد. او با این حال اذعان داشت که دونالد ترامپ ممکن است اقدامات بیشتری در سطح جهانی برای حل این موضوع اتخاذ کند.
رئیس کمیسیون اروپا گفت: «۱۵ درصد قطعا برای برخی چالشبرانگیز خواهد بود، اما نباید فراموش کنیم که این نرخ همچنان امکان دسترسی ما به بازار آمریکا را حفظ میکند.»
او تاکید کرد که اتحادیه اروپا با هدف ایجاد فرصتهای بیشتر برای صادرکنندگان و سرمایهگذاران اروپایی به دنبال تنوعبخشی به شرکای تجاری خود خواهد بود.
این ماجرا همچنین ممکن است بهزودی وارد مرحلهای جدید شود. دادگاه فدرال تجدید نظر آمریکا هفته آینده رسیدگی به شکایتی را آغاز خواهد کرد که مشروعیت اختیارات دونالد ترامپ برای اعمال تعرفههای فراگیر تحت عنوان «وضعیت اضطراری ملی» را به چالش میکشد.
منبع: تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید