کد خبر: 717240
تاریخ انتشار :

نگرانی ناتو از تقویت روابط روسیه، چین و هند

در حالی که دبیرکل ناتو هدف مسکو و پکن را شکست دادن آمریکا و ائتلاف در اوکراین معرفی کرده، تحلیلگران غربی معتقدند: پیمان آتلانتیک شمالی در جهان چندقطبی که روسیه، چین و هند در آن از مراکز اصلی قدرت هستند، جایی برای ادامه موجودیت نخواهد داشت.

نگرانی ناتو از تقویت روابط روسیه، چین و هند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه آمریکایی "هیل" (The Hill) گزارش داده است که ائتلاف آتلانتیک شمالی ممکن است دچار فروپاشی شود، زیرا سازوکارهای آن برای جهان چندقطبی که در آن روسیه، چین و هند از جمله مراکز اصلی قدرت هستند، سازگار نشده‌اند. 

این نشریه پیش‌بینی کرده که در نشست سران ناتو در واشنگتن از 9 تا 11 جولای (22-29 تیر ماه) که به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد ائتلاف برگزار می‌شود، نمایندگان کشورهای عضو دستورکار همکاری‌ها برای 75 سال آینده را بررسی خواهند کرد. اما در حال حاضر اطمینانی وجود ندارد که ناتو بتواند این مدت را دوام بیاورد. 

روزنامه هیل اشاره می‌کند که پس از جنگ سرد، کشورهای اروپایی و کانادا توان دفاعی خود را از دست داده‌اند که این امر ائتلاف را تضعیف کرده است. علاوه بر این، ناتو در جهان دوقطبی که مرکز قدرت آن ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی بودند، ایجاد شد. پس از فروپاشی شوروی، ناتو در نظم جهان تک‌قطبی به موجودیت خود ادامه داد و واشنگتن به راحتی موقعیت اصلی خود در ائتلاف را حفظ می‌کرد. در این ساختار، سازوکارهای تصمیم‌گیری سخت‌گیرانه‌ای شکل گرفت که انعطاف‌پذیری نداشتند.

این نشریه آمریکایی تأکید می‌کند که اکنون ناتو در یک جهان چند قطبی وجود دارد که در آن روسیه، چین و هند به عنوان مراکز قدرت اصلی شناخته شده‌اند. اوضاع بین المللی بسیار پیچیده‌تر و بی‌نظم‌تر از گذشته شده است. ائتلاف ناتو که به طور تاریخی بر دفاع جمعی تمرکز داشته، دیگر پاسخگوی نیازهای فعلی نیست و تغییر کاربری و بازسازی آن برای سازگاری با چندقطبی بودن جهان، تلاش‌ها و هزینه‌های زیادی را می‌طلبد که هنوز مورد توجه قرار نگرفته است.

این روزنامه یادآور شده، بلوک‌ها و ائتلاف‌های موجود در نظم جدید جهانی ممکن است نقش حاشیه‌ای خود را حفظ کنند، اما به نظر می‌رسد اهمیت آن‌ها کاهش یابد. به جای تلاش برای احیای آنها بهتر است سازمان‌های جدیدی ایجاد شوند که انعطاف‌پذیرتر باشند و بدین ترتیب احتمالاً ناتو با گذشت زمان از بین خواهد رفت.

هیل پیش‌بینی می‌کند که تا صدمین سالگرد خود در سال 2049، احتمالاً ائتلاف ناتو دیگر وجود نخواهد داشت.

استولتنبرگ: هدف چین و روسیه شکست دادن آمریکا و ناتو در اوکراین است

در خبر دیگری گزارش شده که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ائتلاف آتلانتیک شمالی، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی CBS ابراز عقیده کرد که روسیه و چین به دنبال شکست دادن ایالات متحده و ناتو در درگیری اوکراین هستند. او گفت: «رئیس‌جمهور [چین] شی جین‌پینگ و رئیس‌جمهور [روسیه] ولادیمیر پوتین، هر دو می‌خواهند که ناتو و ایالات متحده در اوکراین شکست بخورند».

استولتنبرگ افزود که پیروزی روسیه در درگیری اوکراین موقعیت پوتین و شی جین‌پینگ را تقویت خواهد کرد. علاوه بر این، این بحران نشان می‌دهد که روابط بین روسیه، چین، کره شمالی و ایران تا چه اندازه به یکدیگر نزدیک شده است.

دبیرکل ائتلاف اعلام کرد که در نشست سران ناتو در واشنگتن در خصوص هزینه‌های دفاعی و اتحاد کشورهای عضو در برابر تهدیدی که چین و روسیه برای ناتو ایجاد می‌کنند، بحث خواهد شد. به عقیده او، در  شرایط کنونی و ادامه درگیری اوکراین، ایالات متحده نباید از ناتو فاصله بگیرد.

روز گذشته روزنامه وال استریت ژورنال نوشت که در بیانیه پایانی اجلاس ناتو در واشنگتن، کشورهای عضو ائتلاف چین را به خاطر حمایتش از روسیه محکوم خواهند کرد. این بلوک پکن را متهم می‌کند که جاه‌طلبی‌ها و «سیاست اجبار» آن ارزش‌ها، منافع و امنیت ناتو را به چالش کشیده است.

این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه چین، مائو نینگ، در اوایل جولای از ناتو خواست تا در مورد نقش خود در ایجاد بحران اوکراین دوباره تأمل کند. به گفته او، این بلوک در امور داخلی چین دخالت می‌کند و سیاست‌های داخلی و خارجی این کشور را تحریف می‌کند که این برخورد امنیت چین را به خطر خواهد انداخته و قابل قبول نیست.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها