المانیتور:
مکرون در چین به نقش بزرگتری برای فرانسه درباره ایران چشم دوخته بود
تسنیم/ وب سایت المانیتور بیان کرد که فرانسه برای دیپلماسی مستقل از آمریکا آماده است و در سفر ماکرون به چین این کشور به دنبال نقش بزرگتر فرانسه در ایران و خاورمیانه بود.
وب سایت المانیتور در یک مقاله جدید به بیان تلاشهای فرانسه برای ایجاد یک رابطه قوی با چین میپردازد و همچنین بیان میکند که فرانسه مایل است با پکن در مذاکرات در مورد برنامه هستهای ایران همکاری کند.
این مقاله اشاره میکند که در بیانیه مشترک امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه و شی جین پینگ، همتای چینیاش از جمله به تلاشهای مشترک برای احیای توافق هستهای (برجام) با ایران که در سال 2015 امضا شد، اشاره کردهاند؛ توافقی که پس از خروج ایالات متحده از آن در سال 2018 متوقف شد.
در این بیانیه آمده است که هر دو کشور "تکرار تعهد خود به ترویج حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک برنامه هستهای ایران" را اعلام میکنند و فرانسه و چین متعهد میشوند که برای حفظ رژیم بین المللی منع اشاعه هستهای و قطعنامههای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد با یکدیگر همکاری کنند.
المانیتور همچنین مینویسد که حضور چین در فضای بینالملل باعث تبدیل شدن آن به یک بازیگر مهم شده است و بیان میکند که از نظر فرانسه چین باید در مورد پروندههای مهم مورد توجه قرا گیرد: «در این سفر سه روزه مکرون به چین بر تلاش فرانسه و اروپا برای مشارکت چین در تلاش برای پایان دادن به جنگ اوکراین تاکید میشود. حضور رو به رشد پکن در عرصه دیپلماتیک بین المللی به طور کلی و روابط آن با مسکو، قدرت نرم چین را به یک بازیگر اجتناب ناپذیر در خاورمیانه و اروپا تبدیل کرده است. علاوه بر این، این نشان میدهد که برای فرانسه، خواه ایالات متحده بخواهد یا نه، چین باید در مورد ایران و سایر پروندههای خاورمیانه مورد توجه قرار گیرد.»
در این مقاله با اشاره به نقش چین در توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط سیاسی تصریح میکند که این نقش باعث شده تا اروپا و آمریکا تکان بخورند: «توافق ماه گذشته با میانجیگری چین بین عربستان سعودی و ایران، هم آمریکا و هم اروپا را تکان داد. مکرون که در چین با پولیتیکو صحبت میکرد، گفت که اروپا باید وابستگی خود را به ایالات متحده کاهش دهد و در مقابل فشار برای تبدیل شدن به "پیروان آمریکا" مقاومت کند... مصاحبه مکرون با پولیتیکو نشان داد که او برای دیپلماسی مستقل فرانسه آماده است.»
المانیتور مینویسد که نخستین گام فرانسه برای دیپلماسی مستقل از آمریکا و پررنگ کردن نقش خودش در تحولات منطقه غرب آسیا، برگزاری دو کنفرانس در بغداد بود: «چنین گامی با دو کنفرانس بغداد (اوت 2021 و دسامبر 2022) مشهود بود که توسط مکرون به منظور کمک به ثبات عراق قبل از انتخابات آغاز شد. پاریس در جایی که واشنگتن خلاء دیپلماتیک را به جا گذاشته است، وارد عمل شد. بنابراین، فرانسه ممکن است اکنون به عنوان یکی از بازیگران کلیدی در گسترش اهرم نفوذ در داخل عراق قرار گیرد. مذاکرات طولانی مدت بر سر قرارداد 27 میلیارد دلاری توتال انرژی با عراق رو به جلو است. همچنین، روابط قوی فرانسه با کشورهای حوزه خلیج فارس، از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر، فضای دیپلماتیک بیشتری را برای کار بر روی پرونده ایران و نزدیک شدن ایران به خلیج فارس فراهم میکند.»
این وبسایت تصریح میکند که جنون کنونی فرانسه در مورد ایران در پس زمینه روابط دشوار دوجانبه پاریس و تهران از زمان اغتشاشات در ایران و حمایت پاریس از تصویب تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران رخ میدهد. با این حال المانیتور تاکید میکند که مکرون موضع خود را بر گفتگو با تهران حفظ کرده است: «پاریس موضع خود را به نفع گفتوگو با تهران برای توافق جدید در مورد برنامه هستهای خود حفظ میکند. مکرون سپتامبر گذشته در نیویورک با ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران دیدار کرد و کانالهای دیپلماتیک بین دو کشور همچنان باز است. در حال حاضر، چین میتواند قطعه گمشده پازل باشد، زیرا فرانسه امیدوار است پکن بتواند ایران را برای بازگشت به توافق تحت فشار قرار دهد.»
دیدگاه تان را بنویسید